Τα 4+1 πρώτα βήματα Νικολαΐδη στη Δημαρχία Λεμεσού

Τις πρώτες του κινήσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 2 Ιανουαρίου 2017, περιγράφει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.

Μιλώντας στο SigmaLive, o κ. Νικολαΐδης εξέθεσε κατά σειρά προτεραιότητας τα βήματα που θα πραγματοποιήσει ως Δήμαρχος, μετά την αλλαγή σκυτάλης, αλλά και τις μικρότερες δράσεις τις οποίες έχει προγραμματίσει, ώστε η Λεμεσός να καταστεί μια «ακόμα καλύτερη πόλη από την καλή πόλη που παραλάβαμε».

Αυτά είναι:

1. Συνομιλία με το προσωπικό και αναδιοργάνωση της δημοτικής

μηχανής. Ο κ. Νικολαΐδης θα προσπαθήσει να κάνει σαφές ότι πλέον στον δημαρχιακό θώκο υπάρχει ένας «συνεργάτης» τους. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού, αλλά και άλλων ειδικών, θα προχωρήσει σε αναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο Δήμος, ώστε να γίνει πιο σύγχρονος και πιο αποτελεσματικός, με διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και τη βελτίωση της πολεοδομικής αρχής.

2. Επαναξιολόγηση των έργων που βρίσκονται υπό υλοποίηση, για να σχηματιστεί μια σαφής εικόνα για το πώς αυτά θα προχωρήσουν.

3. Κατευθύνσεις με ορίζοντα πενταετίας για κάθε περιοχή της Λεμεσού, ώστε να κλείσει το χάσμα που παρατηρείται σε υποδομές, δίκτυα και υπηρεσίες.

4. Ρύθμιση δικτύου συγκοινωνιών, ώστε να καταπολεμηθούν προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και η πτώση της δραστηριότητας στο Κέντρο. Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, πρόκειται για ένα προσωπικό του στοίχημα, συν τοις άλλοις λόγω της εμπειρίας του ως Υπουργός Συγκοινωνιών στο παρελθόν. «Οι συγκοινωνίες της Λεμεσού θα πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο και για τις άλλες πόλεις, καθώς έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αγγίξει σε αποτελεσματικότητα τα δίκτυα άλλων πόλεων στο εξωτερικό», λέει.

5. Εκμετάλλευση των προκλήσεων, όπως το φυσικό αέριο, το καζίνο, η ναυτιλία, η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και η ακταία οδός. «Ακόμα και εκεί που ο Δήμος δεν εμπλέκεται ευθέως, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εμπλακεί ένα συντονιστικό σώμα».

Ερωτηθείς κατά πόσο τα παραπάνω είναι εφικτά να υλοποιηθούν σε μια πενταετία, ο κ. Νικολαΐδης απαντά ότι μια πενταετία είναι ταυτόχρονα «πολύς και λίγος χρόνος». Όπως λέει, η οικονομική πτυχή είναι καθοριστική στην υλοποίηση.

«Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να προχωρήσει στους σχεδιασμούς, να δώσει τις κατευθύνσεις μέσα από μια συλλογική διαδικασία, καθώς αυτά τα θέματα θέλουν χρόνο και ευρύτατη συζήτηση με την κοινωνία και τους φορείς και να προχωρήσει όσο μπορεί εντός των χρονικών πλαισίων», λέει και προσθέτει ότι τα έργα θα πρέπει να γίνονται πάνω στις σωστές βάσεις.

Ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, είναι το σημείο στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το παλιό λιμάνι, όπου ο δρόμος που ενώνει την παραλιακή με τη Φραγκλίνου Ρούσβελτ, θα έπρεπε να είναι υπόγειος και όχι να διαπλατυνθεί, παρά το μεγάλο κόστος και τα προβλήματα που προκύπτουν με τις αρχαιότητες.

«Είμαι της άποψης ότι αν κάτι δεν μπορεί να γίνει σωστά για οποιοδήποτε λόγο, δεν θα πρέπει να γίνεται, ώσπου να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες για να γίνει σωστά», προσθέτει.

Αναφορικά με την κατάσταση της πόλης την οποία παραλαμβάνει από τον απερχόμενο Δήμαρχο Αντρέα Χρίστου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος επισημαίνει ότι η Λεμεσός παίρνει μια «υψηλή βαθμολογία» αυτή τη στιγμή, καθώς διαχρονικά υπήρχε μια καθολική και συλλογική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, υπό την καθοδήγηση του εκάστοτε δήμαρχου.

«Φιλοδοξία μας είναι να αυξήσουμε τη βαθμολογία αυτή περαιτέρω, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια, κυρίως κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού».

Ιδιαιτέρως όσον αφορά στον πολιτισμό, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι οι παραδοσιακές γιορτές, όπως τα καρναβάλια και η γιορτή του κρασιού θα πρέπει να βελτιωθούν και να προστατευτούν από την «κόπωση». Τέλος, εξήγγειλε ότι θα γίνουν προσπάθειες για δημιουργία νέων θεσμών, όπως ένα ετήσιο φεστιβάλ, για τη δημιουργία μιας λυρικής σκηνής και μιας μόνιμης ορχήστρας δωματίου, καθώς και τον σχηματισμό ταμείου στήριξης για καλλιτέχνες που διαμένουν στη Λεμεσό.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα