Συζήτηση για την Τουρκία μέσω Κυπριακού στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αναφορές στο Κυπριακό σημαδεύτηκε η συζήτηση για τις προτεραιότητες της ΕΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που διεξήχθη το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστος Στυλιανίδης αναφερόταν στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλάει με μια φωνή.

«Έχουμε συναντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως τη ναυαρχίδα της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε,

απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές.

«Απέχουμε πάρα πολύ από την τελειότητα και θα πρέπει να αγωνιζόμαστε σκληρά για να διατηρούμε υψηλά πρότυπα στην ΕΕ αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι», σημείωσε.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Άγκυρα επιδεικνύει απαράδεκτη και προκλητική στάση στην επίλυση του Κυπριακού.

«Η ΕΕ μπορεί πραγματικά να πείσει και να πιέσει την Τουρκία ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφια χώρα και ταυτόχρονα να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα σε μια χώρα μέλος», είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι στη Μέση Ανατολή, που αποτελεί ιστορική κοιτίδα του Χριστιανισμού, καταστρέφονται χριστιανικά μνημεία και οι Χριστιανοί διώκονται και κάλεσε την Επιτροπή να παρέμβει.

«Είναι ντροπή για τον κόσμο ολόκληρο μα πιο πολύ για μας, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούμε το πολιτισμένο κομμάτι της ανθρωπότητας», είπε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και τη ΕΕΑ Τάκης Χατζηγεωργίου, αναφερόμενος στις ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

«Πρέπει να πάψουμε να αναζητούμε την κόλαση σε άλλα μέρη πέρα από τη γη», είπε, κάνοντας αναφορά στη Ράκκα και το Κομπάνι. «Στην Αιθιοπία και σε άλλα μέρη της Αφρικής πεθαίνει κόσμος από την πείνα στο 2017», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, διερωτήθηκε τέλος αν έμεινε κάποιο ανθρώπινο δικαίωμα που δεν έχει παραβιαστεί στη χώρα, αλλά και κατά πόσο η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ έναντι της Άγκυρας είναι η πλέον ωφέλιμη

Η Ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης και της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Ελένη Θεοχάρους, τάχθηκε υπέρ της θέσης του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν περί διακοπής της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία.

Απευθυνόμενη προς τον Επίτροπο Στυλιανίδη, είπε ότι ο ίδιος στην ομιλία του έθεσε με σαφήνεια τις περιπτώσεις πολλών χωρών που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες ή κατέχουν παράνομα εδάφη άλλων κρατών μελών του ΟΗΕ «όπου προβαίνουν σε πράξεις γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης».

«Δεν αναφερθήκατε όμως στην περίπτωση της Τουρκίας που παραβιάζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα του τουρκικού λαού, ενώ έχει προβεί σε γενοκτονία και εθνοκάθαρση στην κατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία και εναντίον του λαού του Κουρδιστάν», είπε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα