Διαφάνεια: Ζητεί ψήφιση νομοσχεδίου κατά της διαφθοράς

Την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για τα οικονομικά των κομμάτων αναμένει και ζητά η Πλατφόρμα Ομάδα Πολιτών Διαφάνεια Τώρα, η οποία είχε συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Σταύρος Ζένιος είπε ότι θεωρούν πολύ θετικό ότι έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, κάτι που η Πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα ζητά εδώ και πάρα πολύ καιρό. “Αναμένουμε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως είχαν όλοι δεσμευτεί, θα το εγκρίνουν για να κλείσει και αυτό το πολύ θλιβερό

μέχρι στιγμής κεφάλαιο για τη χώρα μας και την οικονομία μας”, είπε.

Ο κ. Ζένιος ανέφερε επίσης πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού σώματος κατά της διαφθοράς και έχει ζητηθεί από την Πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα μαζί με άλλες οργανώσεις σε θέματα διαφάνειας, να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση.

Ακόμη, συζητήθηκε ο θεσμός της γνωμοδοσίας (e-petition), δηλαδή να μπορούν οι πολίτες να ζητούν γνωμοδοσία από την Πολιτεία. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, όταν μια ομάδα πολιτών μέχρι 5 χιλιάδες μαζέψουν υπογραφές για ένα θέμα, να έχει υποχρέωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η Βουλή να συζητήσουν το αίτημα, να αποφανθούν και να δώσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση.

Ερωτηθείς που βρίσκεται το θέμα της κατάθεσης των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων, ο κ. Ζένιος είπε πως το θέμα είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, όπως είχε εισηγηθεί και η Επιτροπή Γκρέκο της Ευρώπης. “Αυτό είχε εγκριθεί από το Υπουργικό και αυτό αναμένουμε να εγκριθεί από τη Βουλή”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα