Συζήτηση για μετακύλιση τέλους κυκλοφορίας στα καύσιμα

Με χαμόγελο φαίνεται να υποδέχονται οι πολίτες την έναρξη της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή συγκοινωνιών της πρότασης του ΔΗΚΟ για μετακύλιση του τέλους κυκλοφορίας στην τιμή των καυσίμων. Και όχι άδικα, αφού όπως εξήγησε καλεσμένος στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Αντώνης Αντωνίου, βάσει στοιχείων που εξασφάλισε μέσω έρευνας, μέχρι και το 98% των οδηγών θα επωφεληθεί μείωσης οφειλών.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών θα

καταβάλλει μικρότερο ποσό και το σημαντικότερο είναι ότι αυτό το ποσό θα καταβάλλεται σταδιακά», ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου.

Η πρόταση του ΔΗΚΟ, βασισμένη στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», προνοεί την προσθήκη 9 σεντ στην τιμή πώλησης των καυσίμων. Μιας τιμής που μάλλον με μωσαϊκό μοιάζει αφού:

Το αυτό καθ' εαυτό κόστος του καυσίμου αποτελεί περίπου το 1/3 της τελικής. Το σχεδόν 1/8 της τιμής που πληρώνουμε στα πρατήρια δεν είναι παρά το κέρδος της εταιρείας εισαγωγής και του πρατηριούχου.

Απ' εκεί και πέρα προστίθενται ο ΦΠΑ, ο φόρος κατανάλωσης, και η συνδρομή στον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών σε ποσοστό που τις πλείστες φορές ξεπερνά το 1/2 της συνολικής τιμής!

Φορολογίες όμως που σε ορισμένες περιπτώσεις φλέρταραν ακόμα και μετά τα 3/4 του συνόλου της τιμής!!!

Συγκριμένα την εβδομάδα που μας πέρασε:

Η αξία του καυσίμου ήταν γύρω στο 30% της λιανικής τιμής πώλησης, το περιθώριο κέρδους εταιρείας και πρατηριούχων ξεπέρασε το 13% και φόροι κυμάνθηκαν στο 56%.

Ακόμα και έτσι όμως, οι συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που έκαναν τηλεφωνική παρέμβαση στο Μεσημέρι και Κάτι, αλλά και ο Σύνδεσμος Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, συμφωνούν ότι συμφέρει να πληρώνουμε το τέλος κυκλοφορίας κατά τον ανεφοδιασμό του οχήματός μας. Και εμάς τους ίδιους και το κράτος όμως.

«Άμα δεν πληρώσεις για τρία χρόνια, η άδεια κυκλοφορίας σου αναστέλλεται, αλλά το αστικό χρέος μένει! Και φτάσαμε να έχουμε απώλειες από τα ταμεία του κράτους ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ!», τόνισε ο Αντώνης Αντωνίου.

Σήμερα, με βάση στοιχεία που μας έδωσε ο επικεφαλής του Τμ.Οδικών Μεταφορών, Σωτήρης Κολέτας, από τις σχεδόν 800 χιλιάδες ενεργά οχήματα στο νησί, περίπου 80 χιλιάδες δεν έχουν ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας!

Με άλλα λόγια 10% των εγγεγραμμένων οχημάτων κυκλοφορούν παράνομα -με ό,τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτό- και ως αποτέλεσμα το κράτος στερείται γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ έσοδα!

Μεταξύ άλλων, με τη νέα πρόταση καταβολής των τελών, εκμηδενίζεται η δυνατότητα παρανομίας και το κράτος θα μπορεί να πετύχει εξοικονομήσεις μέχρι και 7 εκατομμυρίων ευρώ από διοικητικές πράξεις σχετιζόμενες με τις άδειες κυκλοφορίας.

Ειδικό καθεστώς θα ισχύει για τα φορτηγά με μεικτό βάρος 12 τόνων και άνω, τα τουριστικά λεωφορεία, τα ταξί και οι ανάπηροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα