Σύσταση Μονάδας για συντονισμό των υπηρεσιών διάσωσης

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Συντονιστικού Σώματος (μονάδας) για έρευνα και διάσωση στο όποιο θα υπαχθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η Δημοκρατία και είναι διάσπαρτα σε διάφορες υπηρεσίες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας ότι έχει ανατεθεί στα εμπλεκόμενα Υπουργεία η προώθηση της σχετικής μελέτης για κοινή αξιοποίηση όλων των μέσων.

Με αφορμή τις διενεργούμενες προσπάθειες διάσωσης στη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε για την ετοιμότητα της Κύπρου

να αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις.

Απαντώντας είπε ότι το επίπεδο της έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αρκετά ψηλό και αποδείχθηκε κατά την τελευταία επιχείρηση διάσωσης ανοικτά της Λεμεσού.

Πρόσθεσε ότι διαθέτουμε αρκετά μέσα που μπορούν να εξυπηρετήσουν ανάγκες έρευνας και διάσωσης και ελέγχου της περιοχής.

Εξήγησε ότι υπάρχουν πτητικά μέσα σε τρεις υπηρεσίες της Δημοκρατίας, Αστυνομία, Τμήμα Δασών και Εθνική Φρουρά και ναυτικά μέσα που είναι δύο χωριστές υπηρεσίες της Δημοκρατίας και ανέφερε ότι ο στόχος είναι να υπαχθούν όλα τα μέσα υπό μία μονάδα, ώστε στις περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης να υπάρχει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός για να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Εσωτερικών θα αξιοποιήσουν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την αγορά σκαφών μεγαλυτέρων διαστάσεων και για επαύξηση των ηλεκτρονικών μέσων και δυνατοτήτων ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα στην έρευνα και διάσωση. Ερωτηθείς είπε ότι στον Προϋπολογισμό του 2015 περιλήφθηκε κονδύλι για αγορά 2 σκαφών από το Υπουργείο Εσωτερικών και 4 σκαφών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (μήκους 15 – 16 μέτρων) με αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

Διευκρίνισε ότι έχει εκπονηθεί ήδη η μελέτη για τη σύσταση της μονάδας η οποία αξιολογείται.

Τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία, που έρχεται να διορθώσει τη δυσλειτουργία που προκαλεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων.

Εξήγησε επίσης ότι υπάρχουν μέσα που υπαχθούν άμεσα στη μονάδα και άλλα που θα συνεχίσουν να υπάγονται στις υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα.

Περαιτέρω ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ελλάδα για έρευνα και διάσωση που θα επεκτείνεται και θα καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της κυπριακής ΟΑΖ και της αντίστοιχης ελληνικής, που θα συμβάλει στην παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης στην περιοχή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο κ. Νικολάου παρατήρησε ότι το γεγονός πως η Δημοκρατία δεν κατέχει πλοία μεγάλων διαστάσεων ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις περιπτώσεις που παρουσιάζουν μεγάλες ανάγκες και ειδικά σε συνθήκες θαλασσοταραχής είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει και ειδικά μετά την περίπτωση με τους Σύριους μετανάστες που αντιμετωπίστηκε ανοικτά της Λεμεσού.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα