Συρροή διαψεύσεων Κυβέρνησης και ΚΔ

Σεισμικές δονήσεις μεγατόνων και διαψεύσεις σε υψηλούς τόνους προκάλεσαν οι χθεσινοβραδινές αποκαλύψεις του Σίγμα για παρασκηνιακές μηχανορραφίες Έιντε περί νέας λεγόμενης Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και Εφαρμογής της λύσης, που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα ασφάλειας.

Κυβέρνηση και Ηνωμένα Έθνη μίλησαν για φανταστικά σενάρια

Η εικασία ότι τα Ηνωμένα Έθνη εισηγούνται στο κοινό έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις μια νέα Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, που θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι αβάσιμη και

θεμελιωδώς λανθασμένη

Ωστόσο, η διάψευση των Ηνωμένων Εθνών είναι από μόνη της θεμελιωδώς λανθασμένη, καθώς οι πληροφορίες του Σίγμα δεν αφορούν εισήγηση στο κοινό έγγραφο αλλά για το νέο μοντέλο ασφάλειας που επεξεργάζεται ο κύριος Έιντε, υπό μία νέα Συνθήκη με τίτλο Treaty of Establishment and Implementation

Το προσχέδιο του κοινού εγγράφου θα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης αύριο και ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης θα ενημερώσει τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι τελευταίες πινελιές μπήκαν στη συνάντηση που είχε ο κύριος Έιντε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα.

Επιτυχία θα είναι εάν στη Σύνοδο της Ελβετίας τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό καταφέρουν να καταλήξουν σε μία στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα, όπως είναι εκείνα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του εδαφικού, του περιουσιακού και της διακυβέρνησης. Ακόμα κι αν επιτευχθεί μια τέτοια στρατηγική συμφωνία, θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμα σε οικονομικά, νομικά και άλλα ζητήματα. Προετοιμαζόμαστε τεχνικά οι συνομιλίες εκεί να κρατήσουν ίσως και εβδομάδες.

Στα χέρια Μαυρογιάννη αύριο το προσχέδιο κοινού εγγράφου

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται το Σίγμα, οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων θα βρίσκονται στο Κραν Μοντάνα τις πρώτες τρεις ημέρες της Διάσκεψης. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο Φρανς Τίμμερμανς και θα είναι παρούσα και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο κύριος Γιούνκερ δεν θα είναι παρών, λόγω ειλλημένων υποχρεώσεων.

Επίσης, δεν έχει κλειδώσει ακόμη η παρουσία του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί λίγο πριν από τη διάσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα