Σύνοδος Κορυφής: Προσχέδιο για το μέλλον της Βρετανίας

Mε την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθετήθηκε κοινή δήλωση για το μέλλον της Βρετανίας καθώς και ένα προσχέδιο συμπερασμάτων.

Στην κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε από τους 27 της ΕΕ αναφέρετε ότι «θλίβονται αλλά σέβονται το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και υπόσχονται ισορροπημένη σχέση με τη Βρετανία στο μέλλον».

Το προσχέδιο

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι 27, καλούν την επόμενη κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σύντομα, για να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας και υπόσχονται διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική σχέση με ισορροπία υποχρεώσεων και οφέλους για τη Βρετανία στο μέλλον.

Παράλληλα, συγκαλούν έκτακτη Σύνοδο, η οποία θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα και προαναγγέλλουν περισυλλογή για να αναζητηθεί ο τρόπος να ξαναγίνει η ΕΕ ελκυστική στους πολίτες και τα έθνη.

New EU summit on September 16 in Bratislava will discuss #Brexit, reports news agency AFP

Times of India (@timesofindia) June 29, 2016

Η Σκωτία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι η Σκωτία έχει την πρόθεση να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την βρετανική ψήφο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η Στέρτζον δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Σκωτία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε, λιγότερο σαφώς, ότι «άκουσε και έμαθε».

Κάμερον: Λυπηρή νύχτα η χθεσινοβραδινή

Ως μία λυπηρή νύχτα περιέγραψε την τελευταία του παρουσία σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο υπό παραίτηση Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας ο Κάμερον είχε εκφράσει τη λύπη του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, λέγοντας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε.

Απέδωσε την ψήφο υπέρ του Brexit στις ανησυχίες των Βρετανών πολιτών για το ύψος της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης, σχολιάζοντας ότι αν οι εταίροι του είχαν παραχωρήσει το «έκτακτο φρένο» που ζητούσε για την επιβολή περιορισμών στην έλευση μεταναστών στη Βρετανία, τότε ίσως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να ήταν διαφορετικό.

Μίλησε συγκινησιακά φορτισμένος για «ψέματα» από την πλευρά της εκστρατείας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αλλά είπε στους εταίρους ότι τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και η Τερέζα Μέι, που εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι διάδοχοί του, είναι «πραγματιστές» πολιτικοί. Εκτίμησε δε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι αδύνατο να προκηρυχθούν, αλλά δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

Δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου

Νταϊσελμπλουμ: "Η Ελλάδα η πιο προστατευμένη χώρα από το Brexit"

Η Ελλάδα είναι η πιο προστατευμένη χώρα της Ευρώπης από ενδεχόμενες επιπτώσεις του Brexit λόγω της κάλυψής της από τα ευρωπαϊκά χρήματα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

«Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Πρέπει επίσης η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε απολύτως. Και εφόσον το πρόγραμμα τηρηθεί όπως έχει συμφωνηθεί, προς το τέλος του 2018 μπορούμε να επανέλθουμε στη συζήτηση και για το χρέος και για τα πλεονάσματα. Αν το πρόγραμμα δεν τηρηθεί θα προκληθεί νέα ζημιά για την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε.

Ντόναλντ Τουσκ: "Πρέπει να ενημερώσει η Βρετανία την ΕΕ για την αποχώρησή της, για να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες"

Η συμμετοχή στην ενιαία αγορά πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα και την ελευθερία μετακίνησης προσώπων, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απευθυνόμενος προς το Ηνωμένο Βασίλειο, εν όψει Brexit. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επιθυμία της να αποχωρήσει, ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες», κατέληξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: “H EE συνεχίζει με 27 μέλη. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε προς αυτόν τον σκοπό”

“H EE συνεχίζει με 27 μέλη. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε προς αυτόν τον σκοπό” δήλωσε o πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και τόνισε ότι η είχαμε

μια από τις πιο παραγωγικές. "Σήμερα είχαμε μια από τις πιο παραγωγικές συζητήσεις. Προβλημάτισε τους πάντες η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη".

Γιούνκερ: Οι διαπραγματεύσεις για την Βρετανία θα αρχίσουν μόνο εαν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50

Διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αρχίσουν μόνον αφού το Λονδίνο ενεργοποιήσει το άρθρο 50, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοψίζοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών των κρατών.

Υποψήφιος διάδοχος για την Πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας

Την υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, και δεσμεύτηκε για τον έλεγχο της μετανάστευσης ανακοίνωσε ο Υπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις, Στίβεν Κραμπ.

"Είχαμε ένα σαφές αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα. Δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα σε αυτό, είναι μια σαφής εντολή προς την κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει προσπάθεια για την αποδυνάμωσή του, τον παραμερισμό του και δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα", υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα