Σύνοδος: Κοινή αγορά για ΜΒ μόνο με ελεύθερη μετακίνησης

Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την απόλυτη βούλησή τους "να παραμείνουν μαζί", ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της άτυπης συνάντησης των 27 στις Βρυξέλλες.

Οι 27 κατέστησαν σαφές στη Βρετανία ότι αν θέλει να έχει στο μέλλον πρόσβαση στην κοινή αγορά οφείλει να σέβεται όλους της τους κανόνες, περιλαμβανομένης της ελευθερίας μετακίνησης, υποδεικνύοντας πως κοινή αγορά "αλά καρτ" δεν υπάρχει.

"Σήμερα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την Ευρώπη. Ήταν μια ήρεμη και σοβαρή συζήτηση, δεδομένου ότι είναι μια σοβαρή στιγμή στην κοινή μας ιστορία", είπε ο Πρόεδρος.

"Σίγουρα, ένα είναι σίγουρο από τη συζήτηση μας. Οι ηγέτες είναι απόλυτα αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι και να συνεργαστούν στενά μαζί ως 27", τόνισε.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισαν κάθε συζήτηση με τους Βρετανούς πριν από την επίσημη ειδοποίηση εξόδου.

"Επιβεβαιώσαμε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να είναι ομαλή και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε είδους μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να γνωστοποιήσει επίσημα την πρόθεσή του να αποχωρήσει. Ελπίζουμε να έχουμε τη Βρετανία ως στενό εταίρο στο μέλλον. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ," εξήγησε.

Οι ηγέτες κατέστησαν σαφές σήμερα ότι η πρόσβαση στην κοινή αγορά απαιτεί την αποδοχή του συνόλου των τεσσάρων ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της μετακίνησης. "Δεν θα υπάρξει κοινή αγορά αλά κάρτ", είπε ο κ. Τουσκ.

"Συζητήσαμε, επίσης, το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη που είναι δυσαρεστημένοι με την τρέχουσα κατάσταση και οι οποίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο. Πολλοί υπενθύμισαν ότι κάποτε η ΕΕ έφερνε ελπίδα και ότι έχουμε την ευθύνη να επιστρέψουμε σε αυτό", σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

"Ήταν μια πρώτη ανταλλαγή των 27 ηγετών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και έτσι θα είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ξεκινήσει ένα πολιτικό προβληματισμό για το μέλλον της ΕΕ με τα 27 κράτη και θα συναντηθούμε στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας", κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι απαγόρευσε σε Επιτρόπους και γενικούς διευθυντές να ξεκινήσουν οποιαδήποτε συζήτηση με τους Βρετανούς πριν την ειδοποίηση αποχώρησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα