Συνέντευξη:Μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου

Τα κυριότερα συμπεράσματα του συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas Conference που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία ανέλυσε σε συνέντευξη της στο SigmaLive English, η διευθύντρια σύνταξης της Gulf Publishing Company, διοργανώτριας εταιρείας του συνεδρίου, Αdrienne Blume.

Όπως ανέφερε, στο επίκεντρο βρέθηκε τόσο το μνημόνιο

συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου για μεταφορά του ΦΑ της «Αφροδίτης» στα τερματικά της Αιγύπτου αλλά και στην Κύπρο για εγχώρια κατανάλωση, καθώς επίσης και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αυτή τη στιγμή λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.

Αυτούσια η συνέντευξη

Ποια ήταν τα κυριότερα συμπεράσματα του συνεδρίου φέτος;

Το συνέδριο φέτος ανέλυσε διάφορα ζητήματα, μιλήσαμε για εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης του φυσικού αερίου όχι μόνο για την Κύπρο αλλά γενικότερα για την περιοχή. Συζητήσαμε για το τι έχει εξερευνηθεί μέχρι στιγμής στις λεκάνες από τις αδειοδοτημένες εταιρείες, και τα πιθανά ευρήματα που μπορούν να προκύψουν στο μέλλον. Μιλήσαμε επίσης για τους τρόπους εμπορευσιμότητας του φυσικού αερίου, πώς μπορούν οι χώρες να συνεργαστούν μεταξύ τους στην αγορά και εξαγωγή του. Κάποια από τα κύρια συμπεράσματα και πράγματα τα οποία ακούσαμε, είναι η συμφωνία της ΕΥΚ με την αντίστοιχη εταιρεία της Αιγύπτου για εξαγωγή ΦΑ από την «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο και την Κύπρο.

Ο σχεδιασμός που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι ότι το ΦΑ της Αφροδίτης, θα μπορούσε να μεταφερθεί με αγωγούς στην Κύπρο και την Αίγυπτο μέσω μιας μονάδας FPSO, δηλαδή μιας πλωτής πλατφόρμας παραγωγής, αποθήκευσης και φόρτωσης. Αυτό ήταν και ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που βγήκαν από το συνέδριο και πολλοί άνθρωποι εδώ το σχολίασαν. Είναι μεγάλη συμφωνία και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν. Ακόμα ένα σημαντικό συμπέρασμα, είναι το γεγονός ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι ότι είναι σχετικά νεοανακαλυφθήσα και ότι υπάρχει ακόμα πολλής δρόμος προς την κατεύθυνση της εξερεύνησης αλλά και της διαχείρισης και αξιοποίησης του ΦΑ που ήδη έχει ανακαλυφθεί, όπως επίσης και το θέμα των υποδομών που θα χρειαστούν για την διανομή του. Όπως φαίνεται το χερσαίο τερματικό υγροποίησης δεν είναι η πιο οικονομική λύση. Στο τραπέζι είναι και μια πλωτή μονάδα υγροποίησης η οποία θα συνδέεται με αγωγούς, καθώς επίσης και ένας αγωγός ο οποίος θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό θα εξυπηρετούσε την ευρωπαϊκή αγορά. Συνεπώς υπάρχουν διάφορες μέθοδοι οι οποίοι προτάθηκαν για την διαχείριση του ΦΑ, και οι ομιλητές σχολίασαν κατά πόσο αυτές είναι οικονομικά βιώσιμες και θα ήταν εν τέλει προς όφελος όλης της περιοχής αλλά και της κάθε μιας χώρας ξεχωριστά.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα στο συνέδριο καθώς επηρεάζει τις δραστηριότητες των εμπλεκόμενων μερών στη βιομηχανία. Τι συμπέρασμα έβγαλες για αυτό το θέμα;

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η γενικότερη ύφεση της βιομηχανίας, είναι κάτι το οποίο συζητείται σε όλα τα συνέδρια που παρευρέθηκα το τελευταίο διάστημα. Είναι ένα θέμα το οποίο όλοι θέλουν να συζητούν όμως κανένας δεν θέλει να συζητά. Είναι κακό για κάποιες πτυχές της βιομηχανίας, όμως για κάποιες άλλες είναι καλό, όπως για παράδειγμα τα διυλιστήρια γιατί παίρνουν την πρώτη ύλη σε χαμηλότερη τιμή. Από την άλλη τα έργα υγροποίησης φυσικού αερίου και η παραγωγή πετρελαίου, είναι πιο ακριβή συνεπώς αυτοί δεν τα πάνε και τόσο καλά. Τα τερματικά υγροποίησης αποτελούν πλέον λιγότερο οικονομικές λύσεις με βάση τα νέα δεδομένα και για αυτό βλέπουμε κάποια έργα να μην προχωρούν ή να ακυρώνονται. Η νέα κατάσταση όμως έχει ανησυχήσει τους πάντες στον τομέα ανά το παγκόσμιο. Για την ανατολική μεσόγειο αυτό που απομένει είναι το πώς θα διαχειριστούν οι εταιρείες όλο αυτό το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που διοργανώθηκε αυτό το συνέδριο. Για να συζητήσουμε τα σχέδια των εταιρειών για διαχείριση αυτών των ποσοτήτων. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι όλοι ακολουθούν μια λογική «περιμένουμε να δούμε» σε ότι αφορά τα έργα υποδομής. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν τις έρευνες. Όμως αν συνεχίσει αυτή η ύφεση τότε θα δούμε κάποια επιβράδυνση στην κατασκευή αγωγών ή άλλων έργων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται το συνέδριο στη Λευκωσία…

Μας αρέσει η Κύπρος λόγω της κεντρικής θέσης που έχει στην περιοχή. Είναι στη μέση των εξελίξεων και μπορούν εύκολα οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν εδώ και να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η Κύπρος είναι φιλόξενη χώρα, εύκολη χώρα για να δουλέψεις και νιώθουμε πάντα ευπρόσδεκτοι. Για αυτό και αποφασίσαμε ότι και του χρόνου το συνέδριο θα διοργανωθεί στη Λευκωσία.

[email protected]

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα