Συνέντευξη με 29χρονο εθελοντή για το δοκιμαστικό εμβόλιο κατά του Covid-19

Αρκετά εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά το πρώτο που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους είναι ένα νέου τύπου που αναπτύχθηκε από την Moderna Therapeutics, μια εταιρεία η τεχνολογία της οποίας επέτρεψε την αποκαλούμενη ταχύτερη έναρξη μιας δοκιμής εμβολιασμού.

Τον Μάρτιο, 45 άτομα κλήθηκαν να δοκιμαστούν εθελοντικά σε μια εγκατάσταση της Kaiser Permanente στο Σιάτλ. 

Σύμφωνα με μια φόρμα συγκατάθεσης 20 σελίδων που υπέγραψαν οι εθελοντές, αναγνωρίζουν

ότι ενδέχεται να υπάρχουν κίνδυνοι και πως το εμβόλιο δεν είναι πιθανό να τους βοηθήσει.

Συμφωνούν, επίσης να υποβληθούν σε σειρά αιμοδοσιών τους προσεχείς μήνες, να μοιραστούν τις γενετικές τους πληροφορίες και να αποφύγουν να κάνουν παιδιά κατά τη διάρκεια της μελέτης. 

Το ΜΙΤ technology review συνάντησε τον 29χρονο Ian Haydon, ειδικό επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος εξηγεί γιατί αποφάσισε να γίνει εθελοντής. 

Συνέντευξη

Είστε ανάμεσα στους πρώτους 45 ανθρώπους που θα δεχθούν το εμβόλιο στο Σιάτλ. Γιατί αποφασίσατε να το κάνετε; 

Είναι μια καλή ερώτηση. Είμαι ειδικός στον τομέα της πληροφόρησης του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα για το Ινστιτούτο Σχεδιασμού Πρωτεΐνης, το οποίο κάνει έρευνες για το σκοπό αυτό. Υπάρχουν 35 άτομα στο εργαστήριο που ως εργάζονται για εμβόλια. Τα υπόλοιπα μένουν στο σπίτι. Δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε μία από αυτές τις έρευνες, αλλά ήμουν κοντά τους και η ιδέα να μπορέσω να συμμετάσχω με διαφορετικό τρόπο φάνηκε σωστή ως απόφαση.   

Πότε θα λάβετε το εμβόλιο;   

8 Απριλίου στις 9 το πρωί. Και μια δεύτερη δόση περίπου ένα μήνα μετά από αυτό. 

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Αυτό είναι ένα εμβόλιο mRNA. Μέρος του γενετικού κώδικα του ιού είναι στο εμβόλιο, σε ένα νανοσωματίδιο λιπιδίων, το οποίο είναι ουσιαστικά μια σφαίρα λίπους. Όταν εγχέεται σε έναν ασθενή σαν εμένα, υποτίθεται ότι παράγει την πρωτεΐνη - στην περίπτωση αυτή την πρωτεΐνη κορωνοϊού. Αυτό υποτίθεται ότι θα κάνει το ανοσοποιητικό μου σύστημα να αντιδράσει και να παράγει αντισώματα. Το εμβόλιο παρέχει το γενετικό υλικό και όχι την πρωτεΐνη απευθείας. 

Η φόρμα συγκατάθεσης καθιστά αρκετά σαφές ότι όλοι υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν μέσα για έλεγχο των γεννήσεων. Τι είναι αυτό; 

Αναρωτιόμουν και εγώ για αυτό. Έχω μερικές θεωρίες. Μου ζητήθηκε συγκεκριμένα να υποσχεθώ πως θα χρησιμοποιώ προστασία. Αναρωτιέμαι αν καθώς πρόκειται για γενετικό εμβόλιο θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να γεννηθεί μια νέα γενεά παιδιών του εμβολίου mRNA. 

Πώς είναι να ξέρεις ότι θα βοηθήσεις τόσο άμεσα;   

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είμαι σε αυτή τη θέση. Είμαι τυχερός που είμαι αρκετά υγιής για να συμμετάσχω. Είμαι τυχερός που επιλέχθηκα ανάμεσα σε πολλούς και ελπίζω ότι πολλοί άνθρωποι στη θέση μου θα παραδειγματιστούν και θα συμμετάσχουν. 

Πηγή: LIFO

Keywords
Τυχαία Θέματα