Συνέδριο Εconomist: Λάθος ο υπολογισμός του ελληνικού χρέους


H Ελλάδα είναι η μόνη υπεύθυνη για την παροχή σωστά υπολογισμένων στοιχείων για το χρέος, δήλωσε ο μεγαλύτερος Αμερικανός κάτοχος ελληνικών ομολόγων Πολ Καζαριάν, στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Εconomist».

Tο ύψος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο 91% του ΑΕΠ και όχι στο 180% εκτιμά ο επενδυτής Πολ Καζαριάν, ο μεγαλύτερος Αμερικανός κάτοχος ελληνικών ομολόγων μέσω της εταιρείας του Japonica

Partners, μιλώντας χθες στο συνέδριο του «Economist» στην Φραγκφούρτη.

«Αν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί βάσει των διεθνών στάνταρ, τότε δεν φθάνει το 180%, αλλά μόλις το 91% του ΑΕΠ. Ο υπολογισμός δεν πρέπει να γίνεται πλέον με βάση την ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους, αλλά με βάση τη χρονική αξία των δανείων, με την οποία λαμβάνονται υπόψη οι μέχρι τώρα ελαφρύνσεις, δηλαδή τα χαμηλότερα επιτόκια, η μεγαλύτερη διάρκεια εξόφλησης του χρέους και η μετάθεση του χρόνου έναρξης της αποπληρωμής των δανείων. Η Ελλάδα μπορεί και σήμερα να τα καταφέρει μόνη».

Διαιώνιση της οικονομικής δυσπραγίας

Ο κ. Καζαριάν, είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη υπεύθυνη για την παροχή σωστά υπολογισμένων στοιχείων για το χρέος σε αντιστοιχία με διεθνώς συμφωνημένες προδιαγραφές, σημειώνοντας ότι, εν απουσία σωστά υπολογισμένων στοιχείων, οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν τα νούμερα του Μάαστριχτ που διογκώνουν το χρέος. Το να μην καταγράφεται σωστά η παρελθοντική ελάφρυνση χρέους, και να ζητείται ακόμη μία, διαιωνίζει την οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα, τόνισε.

«Δεν θα κάνει πίσω ο Σόιμπλε»


Παρόμοια άποψη με του Πολ Καζαριάν ως προς το ύψος του ελληνικού χρέους, υποστήριξε στο συνέδριο και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, διευθυντής του Ινστιτούτου «Βάλτερ Όικεν» και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Εάν υπολογιστεί η χρονική αξία των δανείων, τότε η κατάσταση είναι λιγότερο δραματική, είπε.

Ο κ. Φελντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείεται να κάνει πίσω στις διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και χαρακτήρισε ως πιθανότερο σενάριο να μετατεθεί για πιο μετά η εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η καίρια παράμετρος στην ελληνική υπόθεση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης είπε και επεσήμανε την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το 2012, με το PSI, καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην παγκόσμια ιστορία. Εκτίμησε δε πως μια περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα είναι απαραιτήτως αναγκαία.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα