Συνεχίζεται η κατάθεση Λώλου - Εμπλεκόμενοι-μίζες-συλλήψεις

Περισσότερο φως σε σχέση με τις μίζες, που φέρεται να παραχωρούσε η ελληνική εταιρεία Ηelector, ανάδοχος στο ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΗ Κόσιης, ρίχνει η κατάθεση του Θεοφάνη Λώλου, Διευθυντή της εταιρείας Εnviroplant, η οποία είχε συμβληθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία ως σύμβουλος για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Μετά τους Ανδρέα Κοκκινίδη και Βενιζέλο

Ζαννέτο, ο Θεοφάνης Λώλος φέρεται να ενέπλεξε στην υπόθεση και τον στενό συνεργάτη του, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της εταιρείας Helector, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, Λεωνίδα Μπόμπολα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λεωνίδας Μπόμπολας αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου στην Αθήνα για εξέταση του αιτήματος των κυπριακών Αρχών για έκδοσή του στην Κύπρο.

Η κατάθεση του Θεοφάνη Λώλου αναμένεται να συνεχισθεί σήμερα, καθώς φαίνεται να εμπλέκει και άλλα άτομα στο σκάνδαλο, για τα οποία αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ανακριτικές αρχές σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

Σωρεία στοιχείων βρίσκονται ενώπιον των ανακριτών, οι οποίοι αναμένεται να εκδώσουν κι άλλα εντάλματα σύλληψης.

Συνεργάτης του ΥΠΕΣ ο Θεοφάνης Λώλος

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «H Σημερινή» έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο τελών υπό κράτηση Θεοφάνης Λώλος είχε πάρει την προσφορά για τα ΧΥΤΥ Λεμεσού, παρά το γεγονός ότι είχε αυξήσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας κατά 22% από την τιμή, που είχε δώσει αρχικά, για το ΧΥΤΥ Κόσιης. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε ως αποτέλεσμα το έργο να στοιχίζει δύο εκατομμύρια περισσότερα το χρόνο.

Ωστόσο, το παράδοξο, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είναι ότι ο Θεοφάνης Λώλος παραμένει συνεργάτης του ΥΠΕΣ ακόμα και σήμερα. Ο ΥΠΕΣ, Σωκράτης Χάσικος, επιβεβαίωσε ότι είναι ακόμα συνεργάτης για τα ΧΥΤΥ Λεμεσού. Ανέφερε μάλιστα ότι συνεννοήθηκε με τον Γενικό Ελεγκτή και δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο μ’ αυτή τη σύμβαση.

Το εργοστάσιο της Λεμεσού, είπε, κατακυρώθηκε με 19 ευρώ τον τόνο, σε αντίθεση με εκείνο της Κόσιης, που βγήκε στα 75, 90 και 100 ευρώ τον τόνο. Ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι ο ίδιος διέταξε την έρευνα για τα ΧΥΤΥ και ενημέρωσε τη Βουλή, τη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία για το πόρισμά της. Ο ΥΠΕΣ διερωτήθηκε μάλιστα τι ζητούν από τον ίδιο, αφού δεν είναι ούτε ανακριτής, ούτε εισαγγελέας, ούτε ελεγκτής.

Επιβεβαιώνει ο Γ.Ελεγκτής

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του κ. Χάσικου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μετά την κατάθεση του Θεοφάνη Λώλου προκύπτουν νέα δεδομένα. Το γεγονός, ανέφερε, ότι ο επιβλέπει το έργο κάποιος που ισχυρίζεται πως έδωσε μίζες για να εξασφαλίσει συμβόλαιο άλλου έργου, θέτει θέμα εγκυρότητας του συμβολαίου αυτού.

Θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι ότι το θέμα, πλέον, πρέπει να επανεξετασθεί. Υπέδειξε, μάλιστα, ότι πρέπει να σταλεί επιτολή στο Γενικό Εισαγγελέα για να αξιολογήσει νομικά το θέμα.

Χθες, εξάλλου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, παραδέχθηκε ότι οι 25.000 ευρώ που, όπως αποκάλυψε στην πολύωρη κατάθεσή του ο Θεοφάνης Λώλος, έδωσε στο στέλεχος του ΑΚΕΛ, Βενιζέλο Ζανέττο, κατέληξαν ως εισφορά στο κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές ο Βενιζέλος Ζανέττος αρνήθηκε ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις, που του υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Υπενθυμίζεται ότι ο Βενιζέλος Ζαννέτος εκτίει ποινή φυλάκισης σε σχέση με το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, καθώς κρίθηκε ένοχος για εκβιασμό.

Για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης συνελήφθησαν μέχρι σήμερα 17 άτομα.

12 από τους συλληφθέντες για την υπόθεση παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στις 26 Απριλίου, με κατηγορίες, που αφορούν, μεταξύ άλλων, διαφθορά και δωροδοκία. Μεταξύ αυτών είναι και ο τέως Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας και ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα