Συνεχής ενίσχυση προγράμματος κοινωνικής προσφοράς «Μέντωρ»

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επεκτείνει την συνεργασία του με σημαντικούς κοινωνικούς φορείς του τόπου, για την προσφορά καινοτόμου προγράμματος καθοδήγησης παιδιών για ευάλωτες ομάδες.

Έχοντας συνάψει συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Perach και με την στήριξη της Ισραηλινής πρεσβείας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εισήγαγε την περσινή χρονιά το πρόγραμμα κοινωνικής και προσωπικής καθοδήγησης παιδιών, «Μέντωρ».

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο και πολυβραβευμένο μοντέλο προγράμματος, το οποίο πρωτοξεκίνησε από

το Weizmann Institute στο Ισραήλ, το 1974, και που σήμερα υλοποιείται σε περισσότερες από 25 χώρες. Το Πρόγραμμα συνδέει φοιτητές πανεπιστημίων με παιδιά δημοτικού, τα οποία ζουν κάτω από δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, ώστε οι φοιτητές να γίνουν μέντορες (φίλοι και καθοδηγητές) για ένα ακαδημαϊκό έτος. Οι φοιτητές συναντούν τα παιδιά σε εβδομαδιαία βάση.

Στοχεύει στο να προωθήσει την προσωπική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών που συμμετέχουν. Τα παιδιά αυτά, ενώ έχουν ικανότητες, συχνά υστερούν στους τρείς αυτούς τομείς, λόγω του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στον μέντορα και το παιδί, προσφέρουν στα παιδιά περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης στη ζωή και βοηθούν στην καλύτερη προστασία και απομάκρυνση των παιδιών από κινδύνους, όπως η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η παραίτηση τους από το σχολείο και οι «κακές» επιρροές που ενθαρρύνουν καταχρήσεις.

Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε και τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, κυρίας Λήδας Κουρσουμπά, η οποία συγχάρηκε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την εξαίρετη πρωτοβουλία του, όσον αφορά την εφαρμογή του συγκεκριμένου Προγράμματος Κοινωνικής και Προσωπικής Καθοδήγησης για Παιδιά. «Η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, είναι υψίστης σημασίας, αφού αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα και τη συμβολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην καλλιέργεια κουλτούρας αποδοχής, εθελοντικής συνεισφοράς και κοινωνικής ευθύνης, ενώ συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς και δημοκρατικού συνόλου ενεργών πολιτών», υπογράμμισε η κυρία Κουρσουμπά.

Κύριοι συνεργάτες του προγράμματος είναι οι διευθύνσεις δημοτικών σχολείων, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Κράτους, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Λευκωσίας και το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντών. Σημαντική επιτυχία αποτελεί επίσης και η πρόσφατη έγκριση του προγράμματος από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, ως πρόγραμμα πρόληψης για παιδιά από ευάλωτες ομάδες.

Στο πρόγραμμα πέρσι έλαβαν μέρος σε πιλοτική βάση 20 φοιτητές, 5 συντονιστές και 15 μέντορες, για 15 παιδιά από την επαρχία Λευκωσίας. Φέτος, το πρόγραμμα λειτουργεί με 31 φοιτητές, 6 συντονιστές και 25 μέντορες, για 25 παιδιά, τα οποία προέρχονται κυρίως από την επαρχία Λευκωσίας, αλλά και από τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λεμεσού.

Μιλώντας για την πορεία του προγράμματος, η διευθύντρια, κυρία Κατερίνα Γεωργάκη, τόνισε ότι «οφείλουμε να υποστηρίζουμε και να εντείνουμε ταυτόχρονα προσπάθειες που στόχο έχουν την ενίσχυση της υγιούς ανάπτυξης των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών μας». Η κυρία Γεωργάκη αναφέρθηκε και στη συνεχή αναβάθμιση του προγράμματος, το οποίο φαίνεται να έχει αισιόδοξα αποτελέσματα για όλους: την κοινωνία, τα παιδία και τους φοιτητές. «Στόχος μας είναι η περεταίρω ανάπτυξη του προγράμματος, η οποία θα αυξήσει και την σημαντική προστατευτική επιρροή του για όλο και περισσότερα παιδιά που την χρειάζονται στον τόπο μας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα