Σύνδ. παιδιών μεικτών γάμων: Δεν είναι νέα πρωτοβουλία το πακέτο για τους Τ/κ

Tο πακέτο 14 μέτρων για τους Τουρκοκύπριους που ανακοίνωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νέα πρωτοβουλία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της ο «σύνδεσμος «ατόμων χωρίς ταυτότητα» που αποτελείται από παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων και συγγενείς τους.

Υποστηρίζεται δε ότι «είναι σαφές ότι το πρόβλημα ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων παιδιών που γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους δεν μπορεί να λυθεί με απόφαση του ε/κ Υπουργικού Συμβουλίου που ελήφθη το 2007», κατά την έκφρασή τους.

Στην ανακοίνωσή του, ο

σύνδεσμος αναφέρει ότι αναμένει από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξαλείψει όλες τις αποφάσεις που την εμποδίζουν να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους της εξίσου σε όλους τους πολίτες της χωρίς καμία διάκριση. «Αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αναγνωρίσει το δικαίωμα της υπηκοότητας στα παιδιά των δικών της πολιτών, ανεξάρτητα από το αν είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι, χωρίς καμία διάκριση», αναφέρεται.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος προέβη σε ενέργειες και για το θέμα λήφθηκε απόφαση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θεωρεί ότι ανάγκασε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να λάβει μέτρα. «Αν και το ανακοινωθέν πακέτο απέχει πολύ από τις προσδοκίες, το ότι η ε/κ διοίκηση - που δεν ενδιαφέρθηκε τα τελευταία 17 χρόνια για το θέμα - έπρεπε να λάβει μέτρα για τα θυματοποιημένα παιδιά των μικτών γάμων, εν όψει των διαπραγματεύσεων, είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο για το μέλλον», σημειώνεται.

Ο σύνδεσμος προσθέτει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της ΚΔ του 2007 για τα κριτήρια παραχώρησης της υπηκοότητας της ΚΔ «έχει ήδη οδηγήσει στην εμφάνιση θυματοποιημένων παιδιών μικτών γάμων. Η επίμαχη απόφαση είναι το βασικό κείμενο που εμποδίζει τη χορήγηση υπηκοότητας σε πολλά από τα παιδιά Τουρκοκυπρίων από μικτούς γάμους/σχέσεις».

«Με άλλα λόγια», αναφέρεται, «παιδιά μικτών γάμων/σχέσεων, που έχουν δικαίωμα στην υπηκοότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους σχετικούς νόμους, ταλαιπωρούνται εδώ και δεκαετίες λόγω της επίμαχης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση, η εγγραφή πολίτη απαγορεύεται εάν ένας από τους γονείς έχει εισέλθει ή διαμένει παράνομα στη Δημοκρατία, εκτός κι αν αποφασισθεί το αντίθετο».

Ο σύνδεσμος εξηγεί δε στην ανακοίνωσή του και τα υπόλοιπα κριτήρια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του 2007 για την παραχώρηση της υπηκοότητας της ΚΔ που όπως γράφει είναι: «Παιδιά που γεννήθηκαν κατά ή πριν από τις 20 Ιουλίου 1974. Παιδιά των οποίων οι γονείς δεν είναι Τούρκοι πολίτες αλλά είναι πολίτες άλλης χώρας (ευρωπαϊκής χώρας ή οποιασδήποτε χώρας). Παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν παντρευτεί στο εξωτερικό ή στην Κύπρο πριν από τις 20 Ιουλίου 1974. Παιδιά των οποίων ο Τουρκοκύπριος πατέρας ή μητέρα έχει σχέση με Τούρκο υπήκοο, ανεξάρτητα από τα γεγονότα του 1974 (για εκπαίδευση ή εργασία εκτός Κύπρου). Παιδιά των οποίων οι γονείς ζουν στο μικτό χωριό Πύλα».

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα δεκατέσσερα μέτρα της Κυβέρνησης για τους Τουρκοκύπριους

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα