Συνάντηση Υπ. Μεταφορών – εργαζομένων «Ζήνων»

Συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων θα έχουν αύριο στις 11 το πρωί οι συντεχνίες των εργαζομένων στην εταιρεία «Ζήνων» στη Λάρνακα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την απεργία στην οποία κατήλθαν οι οδηγοί στα λεωφορεία της

εταιρείας. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη παρουσία και της Σκεύης Κουκουμά, αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, οι Γενικοί Γραμματείς των Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ ενημερώθηκαν για τη μέχρι σήμερα πορεία της απεργίας και διαβεβαίωσαν τους εργαζόμενους ότι βρίσκονται στο πλευρό τους.

Σε δηλώσεις του ο Άθως Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, ανέφερε ότι «μεταφέραμε σήμερα την πλήρη συμπαράσταση μας προς τους απεργούς της εταιρείας. Η απεργία γίνεται για να υποχρεωθεί η εταιρεία να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί με την υπογραφή της μετά από ένα συμβιβασμό που έγινε πριν από δύο χρόνια και μετά από πρόταση από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας».

Πρόσθεσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί συνάντηση των Συντεχνιών και της εταιρείας «Ζήνων» με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων «για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε και να διαβουλευτούμε. Αναμένουμε από την εταιρεία να μεταβεί στη συνάντηση με δεύτερες σκέψεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει το επιβατικό κοινό της επαρχίας Λάρνακας». Σημείωσε ότι «η ευθύνη γι’ αυτό το ζήτημα βαραίνει τη διεύθυνση της εταιρείας και όχι τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν στην εργασία τους νοουμένου ότι η Συλλογική Σύμβαση θα εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί».

Κληθείς να σχολιάσει “τις απειλές που εκτόξευσαν μέτοχοι της εταιρείας για κλείσιμο της”, ο κ. Ελευθερίου ανέφερε πως «συνήθως όταν γίνεται μια απεργία υπάρχουν αντεγκλήσεις και λέγονται πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να λεχθούν. Εχουμε ήδη επιβεβαιώσει και έχουμε αποφασίσει ότι κανένας απεργός δεν θα απολυθεί επειδή έχει απεργήσει», είπε, προσθέτοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση όλοι οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν για να συμπαρασταθούν. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Εξάλλου, ο Παντελής Σταύρου Γενικός Γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ ανέφερε ότι «το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Γενική Συνέλευση των απεργών είναι αισιοδοξίας της εργατικής τάξης, η οποία με ενότητα και αλληλεγγύη ορθώνει το ανάστημα της σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Απορρίπτουμε τον κάθε εργοδοτικό εκβιασμό ότι τυχόν πραγματοποίηση απεργίας για διεκδίκηση συμφωνημένων όρων συνεπάγεται κλείσιμο της όποιας εταιρείας».

Εμείς, συνέχισε «απορρίπτουμε κάθετα και οριζόντια τέτοιους άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς και με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία «Ζήνων» οι Συντεχνίες μας στέλλουν το μήνυμα της αγωνιστικότητας και της ευθύνης σε όλους τους εργαζόμενους ανά το παγκύπριο και τους καλούμε να ορθώσουν το ανάστημα τους ενωμένοι και αλληλέγγυοι για να διασφαλίσουν τις συλλογικές τους συμβάσεις, τα δικαιώματα, τους μισθούς τους και τις θέσεις εργασίας. Φτάνει πλέον η μετακύλιση των όποιων οικονομικών προβλημάτων στους ώμους των εργαζομένων. Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι σήμερα ορισμένοι μέτοχοι της εταιρείας εκτέλεσαν οι ίδιοι κάποια δρομολόγια ο κ. Σταύρου είπε ότι «κακίζουμε τη οποιασδήποτε μορφής απεργοσπαστική εργασία. Δεν υπάρχει λέξη που να προσδιορίσει την παρανομία ή την παρατυπία για να είναι κάποιος απεργοσπάστης στον 21ο αιώνα» είπε προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν «να υπάρχουν σήμερα απεργοσπάστες για ένα απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των εργαζομένων».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι «ιδιαίτερα, διαρκούσης της απεργίας είναι πολύ απαγορευτικό το να προσλαμβάνει μια εταιρεία προσωπικό για να διεμβολίσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο θεωρείται εξωδιαδικαστικό θέμα και είναι καταδικαστέο και απαράδεκτο».

Ο κ. Σταύρου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την ενέργεια μετόχου της εταιρείας, ο οποίος χθες το απόγευμα μετέβη στο χώρο όπου σταθμεύουν τα λεωφορεία «Ζήνων» και φέρεται να έσπασε καρέκλες και τραπέζια και να απείλησε τους εργαζόμενους με απόλυση.

«Αντιπαρερχόμαστε εκείνο το επεισόδιο, δεν θέλουμε να του δώσουμε συνέχεια και το καταδικάζουμε», είπε γιατί, όπως εξήγησε, «το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι προσεγμένης διαχείρισης της απεργίας χωρίς χειροδικίες, χωρίς εντάσεις και χωρίς υβρεολόγια. Αυτό που ζητά η σημερινή Γενική Συνέλευση και κατ’ επέκταση οι απεργοί, είναι την εξεύρεση μιας ειρηνικής διευθέτησης στο πρόβλημα που έχει αναφύει».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Χριστοφή, Επαρχιακός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Λάρνακας, ανέφερε ότι «απαιτούμε από την εργοδοσία να σεβαστεί τις υπογραφές των Συλλογικών Συμβάσεων. Κρατάμε το επίπεδο των εργαζομένων, αλλά και τη περηφάνια τους στο επίπεδο που τους αρμόζει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοφή είπε πως «όταν μια εταιρεία κάνει καλή διαχείριση λαμβάνει υπόψη και τις πρόνοιες των Συλλογικών Συμβάσεων με τις οποίες μπορεί να προγραμματίσει και να προνοήσει, έτσι ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα».

Κληθείς να αναφέρει μέχρι πότε θα διαρκέσει η απεργία είπε πως «ευελπιστούμε ότι στην αυριανή συνάντηση που θα έχουμε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, θα υπάρχει κάποια πρόταση έτσι ώστε να γίνει αποδεκτή από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να εξευρεθεί λύση».

Εξάλλου, η Σκεύη Κουκουμά, αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής ανέφερε πως «φαίνεται ότι εκτός από τα εργασιακά δικαιώματα που σχετίζονται με το μισθό, υπάρχουν και άλλα προβλήματα τα οποία θα συζητήσουμε αργότερα. Θα αναμένουμε τη συνάντηση που θα γίνει αύριο στο Υπουργείο Μεταφορών και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αποφασίσουμε κατά πόσον το θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής για να δούμε πραγματικά την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ζήνων».

Πρόσθεσε πως μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι «η κατάσταση των λεωφορείων και οι πολύ ακατάλληλες εργασιακές συνθήκες για τις οποίες θα έπρεπε η εταιρεία να λάβει τα μέτρα της».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κουκουμά είπε πως «η εταιρεία ελέγχεται από το Υπουργείο Μεταφορών. Τα λεωφορεία θα έπρεπε να διαθέτουν τον κατάλληλο κλιματισμό για το χειμώνα και το καλοκαίρι, ενώ οι οδηγοί πρέπει να αντέξουν στο κρύο. Ακόμα οι οδηγοί δεν θα έπρεπε να σκουπίζουν τα τζάμια από την υγρασία ή όταν βρέχει να μπαίνουν νερά μέσα στο λεωφορείο».

Αυτές, συνέχισε «είναι απαράδεκτες καταστάσεις, των οποίων το Υπουργείο Συγκοινωνιών θα πρέπει να επιληφθεί, δηλαδή να ελέγχει τα λεωφορεία σταθερά και σταδιακά. Δεν γνωρίζω πως μπορεί το Υπουργείο να δίνει την έγκριση για να μπορούν τα λεωφορεία να κυκλοφορούν και να μεταφέρουν παιδιά είτε άλλο κόσμο».

Ανέφερε ακόμα ότι για το συγκεκριμένο θέμα «ο κόμπος έφτασε στο χτένι στη Λάρνακα και θα πρέπει να τα δούμε ξεχωριστά τα εργασιακά δικαιώματα και τους όρους απασχόλησης των οδηγών και των άλλων εργαζομένων στην εταιρεία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα