Συνάντηση συντεχνιών Αρχής Λιμένων με το ΥΠΣΥΓΚ την Πέμπτη

Νέα συνάντηση συμφώνησαν να έχουν την Πέμπτη οι συντεχνίες της Αρχής Λιμένων με το Υπουργείο Συγκοινωνιών σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι μεταξύ τους διαφωνίες, που αφορούν κυρίως το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα εφαρμοστεί ενόψει της αποκρατικοποίησης.

Από την πλευρά τους οι συντεχνίες δεν φαίνεται να έμειναν ικανοποιημένες από τη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη και η άρση ή όχι της 48ης

απεργίας που έχει εξαγγελθεί από πλευράς ΔΕΟΚ, ΣΥΑΛΚ και ΣΥΠΑΛΚ για τις 27 και 28 Αυγούστου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα που θα φέρει η συνάντηση της Πέμπτης.

«Συμφωνήθηκε να γίνουν επιμέρους συναντήσεις για να διευκρινιστούν κάποια θέματα όσον αφορά το εθελοντικό σχέδιο αφυπηρέτησης για το οποίο έχει ετοιμαστεί μια πρώτη πρόταση προς τις συντεχνίες και επίσης συμφωνήθηκε αν χρειαστεί να γίνει ακόμα μία συνάντηση την άλλη βδομάδα ώστε να λυθούν οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις ενδεχομένως να έχουν δημιουργηθεί» δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ύστερα από τη σημερινή συνάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη τα θέματα που συζητούνται με τις συντεχνίες είναι τρία. Το πρώτο αφορά το θέμα της μετακίνησης υπαλλήλων προς τη δημόσια υπηρεσία, για το οποίο υπάρχει και σχετικό νομοσχέδιο. Το δεύτερο αφορά το καινούριο οργανόγραμμα της Αρχής Λιμένων Κύπρου, η οποία μετά την αποκρατικοποίηση θα έχει περισσότερο εποπτικό, παρά λειτουργικό ρόλο και το τρίτο θέμα είναι το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης.

«Όσον αφορά το τρίτο θέμα, είναι εκεί που είχαν δημιουργηθεί κάποιες διαφορές» είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχει δοθεί στις συντεχνίες για να το δουν και την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί ακόμα μια συνάντηση με την υποεπιτροπή που εξετάζει το σχέδιο και τον αναλογιστή που το έχει ετοιμάσει για να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις προς τις συντεχνίες και αν χρειαστεί ο ίδιος θα συναντηθεί μαζί τους την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για τη φόρμουλα στη βάση της οποίας θα υπολογίζεται η αποζημίωση που θα λάβουν όσοι επιλέξουν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ο Υπουργός είπε ότι θα λαμβάνονται υπόψη τα χρόνια που απομένουν μέχρι την αφυπηρέτηση, τα χρόνια υπηρεσίας και άλλοι παράγοντες.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί με τις συντεχνίες κάποιες από τις δικές τους εισηγήσεις.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «το σχέδιο το οποίο έχουμε προτείνει δεν έχει έρθει από τον ουρανό. Έχουν ήδη γίνει πολλές συναντήσεις και συζητήσεις με τις συντεχνίες. Υπάρχει μια υποεπιτροπή η οποία συναντήθηκε αρκετές φορές. Δεν περιμέναμε μέχρι σήμερα για να γίνει η πρώτη συνάντηση».

Επεσήμανε ακόμα ότι «το να εξαγγέλλονται μέτρα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος είναι αντιπαραγωγικό και κάνει μόνο ζημιά στην οικονομία μας. Σεβόμαστε τις συντεχνίες και τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά όλα πρέπει να γίνονται μέσα στα πλαίσια ενός διαλόγου» υπέδειξε.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως μετά τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί και τη συνάντηση που διευθετήθηκε τόσο την Πέμπτη, όσο και την άλλη βδομάδα, δεν θα προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΥΠΑΛΚ Ευγένιος Ζήνωνος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι από τη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό, ούτε υπήρξε κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα.

Το θετικό, σημείωσε, είναι ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση την Πέμπτη, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάτι θετικό ώστε τη Δευτέρα οι συντεχνίες να προσπαθήσουν στις γενικές συνελεύσεις να πείσουν τα μέλη τους να μην προχωρήσουν σε απεργία. «Αν δεν γίνει τίποτε την Πέμπτη η απεργία θα προχωρήσει» είπε.

Ο κ. Ζήνωνος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στις συντεχνίες δεν έχει δοθεί επίσημα κανένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου. «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Πήραν έναν αναλογιστή γράφει πέντε, δέκα πράγματα. Ανεπίσημα. Είναι κάπως take it or leave it. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε έτσι» ανέφερε.

Διερωτήθηκε δε τι θα γίνει με την «πολυδιαφημισμένη μετάταξη», αφού, όπως είπε, υπάρχουν εξειδικευμένα επαγγέλματα στο λιμάνι για τα οποία δεν υπάρχει αντιστοιχία στο δημόσιο.

«Δεν μας ικανοποιούν ούτε οι όροι του σχεδίου ούτε οι τρεις επιλογές που δίνονται στους υπαλλήλους. Επιλογή θα ήταν για εμάς η μετάταξη -αν ψηφιστεί νόμος- να μπορεί να με στείλει σε κάποιο τμήμα της δημόσιας υπηρεσίας με το καθεστώς που εργάζομαι στο λιμάνι και την ανέλιξη που θα είχα. Εξ όσων διαφαίνεται δεν υπάρχει έτσι πράγμα» πρόσθεσε ο ΓΓ της ΣΥΠΑΛΚ, συμπληρώνοντας πως «αν μας διασφαλίσει ο Υπουργός ότι με τη μετάταξη θα υπάρξει ανέλιξη στην οποιαδήποτε δομή μπούμε στη δημόσια υπηρεσία ευχαρίστως να μην κάνουμε απεργία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα