Συνάντηση Συμβουλίου του Μεσ. Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων

Η περιφερειακή συνεργασία στην ασφάλεια πτήσεων σε κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ, το διεθνές νομικό πλαίσιο της Συνθήκης του ICAO με ειδική αναφορά στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμβου και η δημιουργία στην Κύπρο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών οργανισμών πολιτικής αεροπορίας είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μεσογειακού

Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων (FSF – MED), την Πέμπτη, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος στην συνάντηση θα συμμετάσχει και ο μέχρι πρόσφατα Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) Raymond Benjamin, ο οποίος «θα κάνει παρουσίαση σχετικά με το διεθνές νομικό πλαίσιο της Συνθήκης του ICAO , με ειδική αναφορά στο παράνομο αεροδρόμιο και κέντρο ελέγχου στα κατεχόμενα».

«Θα γίνει επίσης ανασκόπηση των δραστηριοτήτων του FSF-MED το 2015 και θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του για το 2016», προστίθεται.

Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων που προγραμματίζονται από το FSF-MED για το 2016 περιλαμβάνεται η συνδιοργάνωση με το Fisher Institute περιφερειακού σεμιναρίου για την ασφάλεια πτήσεων στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ και η δημιουργία στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιμορφωτικών και Εκπαιδευτικών Οργανισμών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΑΤEΟ).

Ο ΕΑΤEΟ, αναφέρεται, «που θα είναι ο πρώτος Ευρωπαϊκός Οργανισμός με έδρα την Κύπρο και έχει την στήριξη του ICAO, ECAC,JAATO και άλλων Διεθνών Οργανισμών, θα έχει ως δυνητικά μέλη του όλα τα Εκπαιδευτικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης που ασχολούνται με τις αερομεταφορές».

Θα συζητηθεί επίσης, προστίθεται, προκαταρκτική μελέτη για την δημιουργία στην Κύπρο νέου μικρού αεροδρομίου γενικής αεροπορίας και κέντρο αεροαθλητισμού, που θα εξυπηρετεί μεταξύ άλλων μικρά ιδιωτικά αεροπλάνα, σχολές πιλότων και δραστηριότητες που αφορούν αεροσπόρ.

«Το έργο αυτό, η μελέτη του οποίου εκπονήθηκε από το FSF-MED σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών, αναμένεται να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου και τον εμπλουτισμό το τουριστικού της προϊόντος», αναφέρεται.

Σε δηλώσεις του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Χρίστος Πέτρου ανέφερε ότι «με μια σωστή και ολοκληρωμένη στρατηγική, ο τομέας των αερομεταφορών της Κύπρου μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας με συμμετοχή στο ΑΕΠ πέραν του 4,7%, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Επιπρόσθετα, πρόσθεσε, «μπορεί να καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό κέντρο στον σημαντικό αυτό τομέα και να συμβάλει στην ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα