Συνάντηση ΠτΔ με David Cameron και Λατινοαμερικανούς ηγέτες

Σειρά επαφών είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την 2η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική είναι φυσικοί σύμμαχοι, οι οποίοι

συμπορεύονται προς την επίτευξη κοινών στόχων και την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων. Σημειώνοντας την ανάγκη για συντονισμένη διαπεριφερειακή συνεργασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ - CELAC σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενίσχυση του εμπορίου, η προώθηση της ανάπτυξης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αναφερόμενος ειδικότερα στη διεθνή απειλή της τρομοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας στην ευρεία περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Συνομιλίες με ηγέτες της Λ.Αμερικής

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου του Μεξικού κ. Enrique Pena Nieto , της Προέδρου της Χιλής κας Michelle Bachelet και της Προέδρου της Βραζιλίας κας Dilma Rousseff . Συγκεκριμένα, με την Πρόεδρο της Βραζιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση σε θέματα οικονομίας. Η κα Rousseff προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τη χώρα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε.

Συνάντηση με τον David Cameron

Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου και υπηρεσιακούς παράγοντες, είχε χθες στην οικία του Βρετανού Μονίμου Αντιπροσώπου συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. David Cameron . Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Cameron για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για σειρά θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ Ε E και Ηνωμένου Βασιλείου και των προτάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Γενική επιδίωξη της Συνόδου ήταν η σύσφιξη και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της CELAC , καθώς και η προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας για διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μάστιγα των ναρκωτικών και η μ ετανάστευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα