Συνάντηση Φωκαΐδη και Βρετανού Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων

Την κοινή διαπίστωση ότι η συνεργασία Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου παράγει απτά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων ασφάλειας και ασύμμετρων απειλών, εξέφρασαν σε συνάντησή τους ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Michael Penning, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο γραφείο του κ.

Φωκαΐδη έγινε ανασκόπηση των αναπτυσσομένων σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με το Η.Β. και διερευνήθηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας.

Όπως αναφέρεται, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η συνεργασία αυτή παράγει απτά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων ασφάλειας και ασύμμετρων απειλών.

Ο κ Φωκαΐδης ανέφερε ότι η διμερής συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των δύο χωρών αλλά το κοινό συμφέρον και την προοπτική της ευρύτερης περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για την προαγωγή συνθηκών σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Τόνισε, τέλος, ότι ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, την οποία επιδιώκουμε, δεν θα πρέπει να υπονομεύει αλλά αντίθετα να ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα της Κύπρου να λειτουργεί ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την ταραγμένη και ασταθή περιοχή.

Από πλευράς του, ο Βρετανός Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά τις προσπάθειες και το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή, λόγω και των σχέσεων που διατηρεί με τις γειτονικές χώρες και σημείωσε την πολύ καλή σχέση που έχει αναπτυχθεί και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε διμερές επίπεδο τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης αυτής συνεργασίας.

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία για τη συνάντηση αναφέρει ότι ο κ. Penning χαιρέτισε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στήριξη της στις προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Penning στην Κύπρο η οποία πραγματοποιείται μετά την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Michael Fallon στο νησί τον περασμένο Αύγουστο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα