Συμβούλιο: Κανονισμός για προστασία καταναλωτών

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ εξέδωσε σήμερα κανονισμό για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών στην ΕΕ που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, σε συνέχεια συμφωνίας η οποία επετεύχθη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Ιουνίου του 2017, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η Εσθονική Προεδρία.

Σύμφωνα με την Προεδρία, ο κανονισμός έχει ως στόχο

να εκσυγχρονίσει τους μηχανισμούς συνεργασίας για την περαιτέρω μείωση της ζημίας που προκαλείται στους καταναλωτές από διασυνοριακές παραβάσεις του Δικαίου της ΕΕ για τους καταναλωτές.

Η αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών πρέπει να ανταποκρίνεται, συγκεκριμένα, στις προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας και στην ανάπτυξη του διασυνοριακού λιανικού εμπορίου στην ΕΕ. Οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των διασυνοριακών παραβάσεων, η αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών αναθέτει περισσότερες εξουσίες στις εθνικές αρχές, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.

Σε περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε ενωσιακό επίπεδο, οι εθνικές αρχές επιβολής και η Κομισιόν θα συντονίζουν τις δράσεις τους, προκειμένου να θέτουν τέλος σε αυτές, ειδικότερα όταν πρόκειται για εκτεταμένες παραβάσεις με ενωσιακή διάσταση, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τους καταναλωτές σε μεγάλο μέρος της Ένωσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κανονισμού, η αναποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας στις διασυνοριακές παραβάσεις, ιδίως στο ψηφιακό περιβάλλον, επιτρέπει στους εμπόρους να αποφεύγουν την εφαρμογή της νομοθεσίας με τη μετεγκατάσταση εντός της Ένωσης, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση του ανταγωνισμού σε βάρος των νομοταγών εμπόρων που δραστηριοποιούνται είτε στο εσωτερικό της χώρας τους είτε διασυνοριακά, πράγμα που βλάπτει άμεσα τους καταναλωτές και υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ενιαία αγορά.

Ένα αυξημένο επίπεδο εναρμόνισης για τον καθορισμό αποδοτικής και αποτελεσματικής συνεργασίας για την εφαρμογή της νομοθεσίας μεταξύ των δημόσιων αρχών επιβολής, είναι, συνεπώς, αναγκαίο για τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την παύση των εκτεταμένων παραβάσεων με ενωσιακή διάσταση.

Για να εξασφαλιστεί η συνεκτική πρακτική σε ολόκληρη την ΕΕ, ο νέος κανονισμός ορίζει τις ελάχιστες εξουσίες έρευνας και επιβολής που θα πρέπει να διαθέτει κάθε εθνική αρμόδια αρχή, ώστε να συντονίζει αποτελεσματικά την καταπολέμηση των παραβάσεων. Οι εξουσίες αυτές επιφέρουν ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων που προστατεύονται ως θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, η επιχειρηματική ελευθερία και η ελευθερία πληροφόρησης.

Ο μηχανισμός αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικήσεων ενισχύεται για να διαπιστώνεται αν σημειώνεται ενδοενωσιακή παράβαση και για να τίθεται τέλος σε αυτή. Επιπλέον, ένας βελτιωμένος μηχανισμός προειδοποίησης, θα επιτρέπει σε μια αρμόδια αρχή να γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση στην Κομισιόν και τις λοιπές αρμόδιες αρχές κάθε εύλογη υπόνοια ότι διαπράττεται ενδοενωσιακή παράβαση στο έδαφός της, η οποία ενδέχεται να θίξει τα συμφέροντα των καταναλωτών σε άλλα κράτη μέλη. Οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν επίσης να αρχίζουν έρευνες με δική τους πρωτοβουλία, όταν διαπιστώνουν τέτοιες παραβάσεις με άλλα μέσα πλην των μεμονωμένων καταγγελιών των καταναλωτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα