Συμφώνησαν Κυβέρνηση και Τρόικα για ΑΗΚ

Σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ προχωρεί τελεσίδικα η Κυβέρνηση μετά από συμφωνία με την Τρόικα. Η απόφαση εξεγείρει τις συντεχνίες που προχωρούν σε δυναμικά μέτρα.

Σε χαριστική βολή για την εργατική ειρήνη μεταφράζεται ήδη από τους εργαζόμενους, η συμφωνία Κυβέρνησης - Τρόικας για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ.

Οι συντεχνίες των εργαζομένων,

που ενημερώθηκαν από τη Διεύθυνση της ΑΗΚ, παρουσιάζονται εξοργισμένες και τη Δευτέρα προχωρούν σε ενημέρωση του προσωπικού και ανακοίνωση δυναμικών μέτρων.

Μάλιστα λόγω της Γενικής Συνέλευσης τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της Αρχής Ηλεκτρισμού θα είναι κλειστά.

Αύριο οι επικεφαλής των συντεχνιών θα αναλύσουν τις σκέψεις τους σε διάσκεψη τύπου.

Οι πληροφορίες του Σίγμα μιλούν για σκέψεις 48ωρης απεργίας, αφού όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, η λογική των κλιμακούμενων μέτρων έχει δοκιμασθεί και στο παρελθόν και δεν έχει αποδώσει.

Πώς Κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία

Η θετική απάντηση της Τρόικας ήλθε το μεσημέρι και αφορούσε σε αναθεωρημένο κείμενο που είχε αποσταλεί αργά χθες από το Υπουργείο Εμπορίου σε πλήρη συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ της ΑΗΚ.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη από τους διεθνείς δανειστές προηγούμενης πρότασης, με την οποία η Κυβέρνηση επέμενε να διατηρηθεί το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο να επανέλθει στο θέμα σε ένα χρόνο και να αποφασίσει κατά πόσο θα υλοποιήσει το διαχωρισμό ή όχι, στη βάση 7 αστάθμητων παραγόντων.

Το νέο λεκτικό, που έγινε τελικά αποδεκτό, διατηρεί το δικαίωμα στο Υπουργικό να επανέλθει στην καταρχήν απόφαση, για να αποφασίσει όμως μόνο αν το πλάνο υλοποίησης χρήζει διαφοροποίησης, με βάση τους αστάθμητους παράγοντες – ανάμεσα στους οποίους είναι και το κυπριακό.

Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι:

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει η Κυβέρνηση να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχωρίσει την ΑΗΚ σε δύο νομικές οντότητες (α) ΑΗΚ δικτύων και (β) ΑΗΚ παραγωγής και προμήθειας. Μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός.

Αντίδραση της Κυβέρνησης

Επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει, αλλά το Σίγμα επικοινώνησε με την πλέον αρμόδια κυβερνητική πηγή η οποία υπέδειξε με νόημα ότι «η συμφωνία με το συγκεκριμένο λεκτικό, είναι η καλύτερη εξέλιξη που μπορούσαμε να έχουμε με βάση τα γεγονότα των τελευταίων ημερών».

Σε αντιδιαστολή με το τι λένε οι συντεχνίες, ο εν λόγω κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το δικαίωμα για αξιολόγηση ή διαφοροποίηση του πλάνου υλοποίησης που διατηρεί το Υπουργικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και μη ολοκλήρωσης του διαχωρισμού.

Τα πάντα βεβαίως είναι θέμα ερμηνείας και είναι κάτι που θα μπορέσουμε όλοι να κρίνουμε την Δευτέρα, οπόταν θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, η σχετική πρόταση του αρμόδιου Υπουργείου.

Αποκρατικοποίηση

Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση μετρά κέρδη αφού έγινε αποδεκτή, έστω δια της πλαγίας, η επιμονή της για απόσυρση του διατάγματος αποκρατικοποίησης της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Όπως πληροφορούμαστε η Τρόικα στην απάντηση της κάνει απλά αναφορά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, χωρίς όμως να αναφέρεται λεκτικά στην ανάγκη αποκρατικοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιχειρηματολογία της για μη ιδιωτικοποίηση, η Κυβέρνηση είχε αναφέρει στην Τρόικα ότι έχει διαπιστωθεί έλλειψη ενδιαφέροντος από δυνητικούς επενδυτές και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί το οικονομικό σκέλος που είχε ενταχθεί στο μνημόνιο στήριξης.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι συντεχνίες δεν σχολιάζουν την θετική αυτή εξέλιξη αλλά εστιάζουν στο νομικό διαχωρισμό τον οποίο χαρακτηρίζουν εξίσου καταστροφικό με μια πιθανή ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα