Συμφωνία Υπ.Παιδείας Κύπρου-Ελλάδας για θέματα φοιτητών

Συμφωνία για τη διαχείριση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν αρκετούς Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους, επετεύχθη στη διμερή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κώστα Καδή, με τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκο Φίλη, και την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, συμφωνήθηκε όπως παραχωρηθεί η δυνατότητα

σε αριθμό Κυπρίων φοιτητών να διεκδικήσουν μετεγγραφή, στη βάση κριτηρίων ανάλογων με αυτά που ισχύουν για τους Ελλαδίτες φοιτητές.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η ρύθμιση του θέματος της πρόσβασης στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, Κύπριων φοιτητών που εντάσσονται στην κατηγορία των "ομογενών" φοιτητών. Και για τα δύο αυτά θέματα δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, που θα οδηγήσουν σύντομα σε οριστική αντιμετώπισή τους. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, και άλλα διμερή θέματα, ιδιαίτερα σε σχέση ζητήματα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κυριάκος Χατζηγιάννης και τα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου (ΔΗΚΟ) και Παύλος Μυλωνάς (Συμμαχία Πολιτών).

Ακολούθησε κοινή συνεδρία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έλαβε χώρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, με θέμα «Αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και προοπτικές συνεργασίας σε θέματα Παιδείας".

Προλογίζοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Καδής την χαρακτήρισε ως μια εξαιρετική ευκαιρία για αλληλοενημέρωση, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών για τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών. «Η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Ελλάδας και Κύπρου, για λόγους πρακτικούς, ιστορικούς και εθνικούς, είναι επιβεβλημένη», σημείωσε ο κ. Καδής, ενώ ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, τόνισε ότι τα ζητήματα παιδείας είναι κοινά και διαχρονικά και ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει πολλά παραδείγματα από την Κύπρο.

Ο κ. Καδής, παρουσίασε στις δύο Επιτροπές τις νέες πολιτικές που προωθεί το Υπουργείο του για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του περιεχομένου της εκπαίδευσης, της δομής του σχολικού προγράμματος και της υιοθέτησης της νέας μορφής Λυκείου με τις κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων, την υιοθέτηση στρατηγικής για αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμών, αξιολόγησης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ολιστικής αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών.

Αναφερόμενος στον στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, ο Υπουργός υπογράμμισε τον ρόλο του νεοσύστατου Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη σημασία της ανάπτυξης διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες, της προσφοράς προγραμμάτων σπουδών στα Αγγλικά, καθώς και της αξιοποίησης της ανοικτής και εξ` αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός χαιρέτισε την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Ελλάδας και της Κύπρου, και ευχαρίστησε τους δύο Προέδρους τους, τον κ. Κώστα Γάβρογλου και τον κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, αντίστοιχα, για την πρωτοβουλία τους.

«Οι συνεδριάσεις αυτές πρέπει να θεσμοθετηθούν ώστε να παρακολουθούμε συστηματικά την υλοποίηση της συνεργασίας μας και των αποφάσεων που θα λαμβάνουμε από κοινού», τόνισε ο Κώστας Καδής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα