Συμφωνία για το μεταναστευτικό με την ΕΕ συζητά ο Στάρμερ

Την προοπτική μιας συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και μιας μελλοντικής κυβέρνησης των Εργατικών στη Βρετανία αναφορικά με την παράνομη μετανάστευση συζητά με αξιωματούχους στη Χάγη ο ηγέτης του κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ.

Σε άρθρο του ο 61χρονος επικρατέστερος ως ο επόμενος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αφήνει να εννοηθεί πως μια συμφωνία επιστροφής στην ΕΕ μεταναστών που φτάνουν στο βρετανικό έδαφος με λέμβους μέσω της Μάγχης θα προέβλεπε ως αντάλλαγμα την αποδοχή από το Λονδίνο ενός αριθμού ανθρώπων που θα αιτούνται άσυλο σε χώρες της ΕΕ.

Ο ίδιος

και άλλα στελέχη του κόμματος έχουν αποφύγει να προσδιορίσουν τον αριθμό αυτό, ωστόσο υπουργοί και στελέχη των Συντηρητικών υποστήριξαν ότι ο κ. Στάρμερ απειλεί «να ανοίξει τις βρετανικές θύρες» σε 100.000 παράνομους μετανάστες.

Ο κ. Στάρμερ, συνοδευόμενος από την αρμόδια σκιώδη Υπουργό Εσωτερικών Υβέτ Κούπερ, συναντάται στη Χάγη μεταξύ άλλων με την επικεφαλής της Europol, από την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε ως συνέπεια του Brexit.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι η επιδίωξη στενότερης συνεργασίας με την ΕΕ δε σημαίνει ανατροπή ή εξασθένιση του Brexit.

Μιλώντας στο ITV ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόθεσή του η επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, στην ενιαία αγορά, στην τελωνειακή ένωση ή συνολικά στην ΕΕ.

Τόνισε δε ότι κύριος στόχος του είναι να σταματήσουν εντελώς τα παράτυπα και επικίνδυνα ταξίδια μεταναστών και προσφύγων μέσω Μάγχης, ένα στοίχημα που η Συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει.

Μόλις το Σάββατο τη Μάγχη διέσχισαν 872 άνθρωποι με 15 σκάφη, στον μεγαλύτερο ετήσιο αντίστοιχο αριθμό για φέτος.

Σε δηλώσεις του στο Times Radio ο σερ Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι θέλει να αντιμετωπίσει τις οργανωμένες συμμορίες διακίνησης μεταναστών και προσφύγων όπως αντιμετωπίζονται με διεθνείς συνεργασίες οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι διακινητές όπλων και πυρομαχικών και οι έμποροι σαρκός.

Τις ιδέες του θα έχει την ευκαιρία να τις συζητήσει την προσεχή εβδομάδα στο Παρίσι και με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος σπάζοντας το πρωτόκολλο κάλεσε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας για συνομιλίες, ακόμα και αν δεν προέρχονται από τον ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα