Συμφωνία για το ενιαίο ταμείο

Συζητήθηκε χθες από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ
Θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από εθνικές πιστωτικές γραμμές, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις της χρηματοδότησης-γέφυρας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πέτυχαν χθες πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για τη χρηματοδότηση-γέφυρα του Ενιαίου Ταμείου για την Εξυγίανση των Τραπεζών.

Συγκεκριμένα,

κατά τη χθεσινή συνεδρία του Ecofin, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από εθνικές πιστωτικές γραμμές, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις της χρηματοδότησης-γέφυρας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση.

Στο Ecofin συζητηθήκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην ένωση κεφαλαιαγορών, η εμβάθυνση της ΟΝΕ και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της 21ης Διάσκεψης των μερών της Σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Οι βασικοί στόχοι του Ενιαίου Ταμείου
Οι βασικοί στόχοι του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, να αποφευχθούν οι μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις, να περιοριστεί η αρνητική σχέση τραπεζών και κρατικού χρέους, και να εκλείψει ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Σκοπός του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης (ΕΜΕ) είναι να εξασφαλίσει την εύτακτη εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών, ελαχιστοποιώντας το κόστος για τους φορολογουμένους και την πραγματική οικονομία.

Για να το επιτύχει αυτό, έχει ιδρύσει ένα ταμείο σε υπερεθνικό επίπεδο, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών, αφού εξαντληθούν άλλες επιλογές, όπως το εργαλείο διάσωσης με ίδια μέσα (bail in ή «κούρεμα καταθέσεων»).

Πώς θα χρηματοδοτείται
Το ταμείο θα χρηματοδοτείται από συνεισφορές του τραπεζικού τομέα και θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 1% του ποσού των καλυπτόμενων καταθέσεων όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν άδεια λειτουργίας σε όλα τα κράτη-μέλη της τραπεζικής ένωσης. Το ποσό εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε περίπου 55 δισ. ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί
Ο μηχανισμός θα λειτουργεί με την ακόλουθη διαδικασία:

-Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γνωστοποιεί στο ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης ότι μια τράπεζα πτωχεύει ή κινδυνεύει να πτωχεύσει.
Τέτοια απόφαση μπορεί επίσης να λάβει η εκτελεστική σύνοδος του ενιαίου συμβουλίου εξυγίανσης με δική της πρωτοβουλία, εάν η ΕΚΤ δεν αντιδράσει εντός τριών ημερών, αφού πρώτα έχει ενημερωθεί.

-Η εκτελεστική σύνοδος αποφασίζει κατά πόσον είναι δυνατή μια ιδιωτική λύση και κατά πόσον η εξυγίανση είναι αναγκαία για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

-Εάν δεν συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις για εξυγίανση, τότε η τράπεζα τίθεται υπό εκκαθάριση σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

-Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις εξυγίανσης, το ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης υιοθετεί καθεστώς εξυγίανσης, το οποίο καθορίζει τα εργαλεία της εξυγίανσης και τη χρησιμοποίηση του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης. Αμέσως αφού το εγκρίνει, το συμβούλιο διαβιβάζει το καθεστώς εξυγίανσης στην Επιτροπή.

-Το καθεστώς αρχίζει να ισχύει μέσα σε 24 ώρες από την έγκρισή του από το συμβούλιο εξυγίανσης. Σε αυτό το διάστημα, η Επιτροπή μπορεί είτε να εγκρίνει το καθεστώς είτε:

*Να αντιταχθεί στις πτυχές του καθεστώτος εξυγίανσης που υπόκεινται σε διακριτική ευχέρεια και έχει εγκρίνει το ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης
*Να προτείνει στο Συμβούλιο να αντιταχθεί στο καθεστώς, με την αιτιολογία ότι δεν κρίνεται αναγκαίο για το δημόσιο συμφέρον. Στην περίπτωση αυτή, το Συμβούλιο αποφασίζει με απλή πλειοψηφία.
*Να προτείνει στο Συμβούλιο να εγκρίνει ή να αντιταχθεί σε ουσιώδη μεταβολή του ύψους του κεφαλαίου του ταμείου που προβλέπεται για το καθεστώς εξυγίανσης.
Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να προτείνει στο Συμβούλιο να αντιταχθεί, οφείλει να το πράξει εντός 12 ωρών, ώστε το Συμβούλιο να μπορέσει να λάβει απόφαση εντός των επομένων 12 ωρών.

Εάν το Συμβούλιο αντιταχθεί στο να τεθεί ένα ίδρυμα υπό εξυγίανση, το εν λόγω ίδρυμα τίθεται υπό εκκαθάριση σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο.

Η προσφυγική κρίση
Στη χθεσινή συνεδρία του Ecofin συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης και συμφωνήθηκε ότι θα ληφθούν υπ' όψιν στην εξέταση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, καθώς αποτελεί «εξαιρετική περίσταση».

Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Ecofin και Υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκρανιέτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπεριλάβει στις γνωμοδοτήσεις της για τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με το Σύμφωνο Σταθερότητας τις πραγματικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού το 2015 και το 2016, με μέτρο σύγκρισης τους προϋπολογισμούς του 2014.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι θα εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση των δημόσιων δαπανών που συνδέεται με το προσφυγικό, θα ισχύσει η πρόβλεψη για ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας «λόγω ασυνήθιστων γεγονότων, εκτός του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους-μέλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα