Συμφωνία Γ' Βιέννης: Tην βγάζει από το "συρτάρι" η Κυβέρνηση

Εφαρμογή της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης που διευθετούσε πολύ σοβαρά ζητήματα που επηρέαζαν τη ζωή των εγκλωβισμένων, ζητά η κυβέρνηση με φόντο ττις κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος αναφορικά με την επιστροφή των μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά.

"Ουδέποτε τους έχει απαγορευθεί να επιστρέψουν στις κοινότητές τους. Τα διαβήματα της πλευράς μας, έχουν σχέση με την πρόληψη οποιωνδήποτε νέων τετελεσμένων από τουρκικής πλευράς. Το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας ήταν η πρόνοια για παραμονή των Ελλήνων στην κατεχόμενη γη τους, καθώς και διευκολύνσεις στη διακίνησή τους,

ιατροφαρμακευτική φροντίδα, την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας καθώς και την εκπαίδευση. Δυστυχώς αντί η τουρκική πλευρά να εφαρμόσει τη Συμφωνία, παραβίασε όλα της τα σημεία" ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η "γνωστή" Τουρκία

- Εγκατέστησε Τ/κ πληθυσμό που κατοικούσε στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Αλλαγές δημογραφικού χαρακτήρα της Χερσονήσου με μεταφορά εποίκων.

"Η πρόσκληση να επιστρέψουν οι Μαρωνίτες στην κατεχόμενη πατρίδα μας, δεν δημιουργεί νέα τετελεσμένα" σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ΄τοι "Η Τουρκία τελικώς εφάρμοσε σχέδιο εθνοκάθαρσης των τελευταίων Ελλήνων της Καρπασίας".

Η "μπότα" της Κατοχής

- Όλοι οι άνδρες έπρεπε να παρουσιάζονται δύο φορές την ημέρα στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς

- Καθημερινοί άγριοι ξυλοδαρμοί

- Απαγόρευση της μετακίνησης των των κατοίκων.

- Η κατοχική δύναμη δεν έδινε άδειες για να μπορούν να εργάζονται οι Έλληνες κάτοικοι στα χωράφια τους.

- Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν ανεπαρκής.

- Η κάθοδος των εποίκων έφερε περισσότερες λεηλασίες.

- Δεκάδες φόνοι εγκλωβισμένων μας, έμειναν ανεξιχνίαστοι από τις κατοχικές αρχές.

- Έκλειναν τα σχολεία στη καρπασία και έδιωχναν του Έλληνες που ζούσαν εκεί.

"Εάν εφαρμόσουν την τρίτη Βιέννη όπως είχε συμφωνηθεί και επιτρέψουν στους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους, είναι μιά θετική ενέργεια. Η Τουρκία, θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην άρση της παρανομίας που έχει συντελεστεί με την τουρκική εισβολή και να επιτρέψει και στους άλλους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους" σημείωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία εμφανίζεται έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες υπό το πλαίσιο Γκουτέρες. "Η άλλη πλευρά που δεν επιθυμεί το συγκεκριμένο πλαίσιο και επιθυμεί να δράσει εκτός παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε όσους δείχνουν πως ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού να λάβουν υπόψιν τα δεδομένα αυτά".

Το θέμα που έχει προκύψει με τους Μαρωνίτες οδήγησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκήσουν κριτική κατά του Ποεδρικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα