Συμφωνία Ecofin για σύστημα αποφυγής διπλής φορολογίας

Σε συμφωνία κατέληξαν οι 28 στο Ecofin πάνω σε ένα νέο σύστημα για την επίλυση των διαφορών διπλής φορολογίας εντός της ΕΕ.

Η πρόταση, την οποία είχε καταθέσει η Κομισιόν μόλις λίγους μήνες πριν, αποσκοπεί στη βελτίωση των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών μελών όταν προκύπτουν διαφορές από την ερμηνεία των συμφωνιών για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας. Βασίζεται, δε, στη σύμβαση 90/436 / ΕΟΚ για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας σε σχέση με τις προσαρμογές κερδών συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Το

Συμβούλιο Εcofin, στην πράξη ενέκρινε ένα συμβιβασμό επί του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας, δηλαδή τους τύπους των διαφορών που πρέπει να καλυφθούν, συμφώνησε ως προς δυνατότητα, κατά περίπτωση, να αποκλείσει τις διαφορές που δεν συνεπάγονται διπλή φορολογία, όρισε όμως και τα κριτήρια για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας όσων διορίζονται σε ομάδα ανεξάρτητων διαιτητών.

Οι 28 συμφωνήσαν ότι οι επιδιαιτητές δεν πρέπει να είναι υπάλληλοι εταιρειών φορολογικών συμβουλών ή να έχουν δώσει φορολογικές συμβουλές σε επαγγελματική βάση. Εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά, την προεδρία του πάνελ πρέπει να κατέχει ένας δικαστικός.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να διορίζουν και μια μόνιμη επιτροπή για τις μεταξύ τους διαφορές.

"Η παρούσα οδηγία αποτελεί σημαντικό μέρος του σχεδίου μας για την ενίσχυση της φορολογικής ασφάλειας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη", δήλωσε ο Edward Scicluna, υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, η οποία σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Το Ecofin κατέγραψε ότι οι περιπτώσεις όπου διαφορετικά κράτη μέλη φορολογούν δύο φορές το ίδιο εισόδημα ή κεφάλαιο, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια στη διασυνοριακή επιχειρηματική δραστηριότητα. Δημιουργούν, δε, υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, μπορούν να προκαλέσουν οικονομικές στρεβλώσεις και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις διασυνοριακές επενδύσεις.

Το σχέδιο οδηγίας απαιτεί υποχρεωτικά και δεσμευτικά μηχανισμούς επίλυσης διαφορών, με σαφή χρονικά όρια και υποχρέωση επίτευξης αποτελεσμάτων. Σκοπός του είναι να εξασφαλίσει ένα φορολογικό περιβάλλον όπου το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις μειώνεται στο ελάχιστο.

Το κείμενο επιτρέπει την εκκίνηση «διαδικασίας αμοιβαίας συμφωνίας» από τον φορολογούμενο, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία εντός δύο ετών.

Εάν η διαδικασία αποτύχει, θα ξεκινά διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση της διαφοράς εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. Για τον σκοπό αυτό, διορίζεται συμβουλευτική επιτροπή με τρεις έως πέντε ανεξάρτητους διαιτητές, μαζί με μέχρι δύο εκπροσώπους κάθε κράτους μέλους. Η «συμβουλευτική επιτροπή» θα διατυπώνει γνώμη για την κατάργηση της διπλής φορολογίας στην επίδικη υπόθεση, η οποία είναι δεσμευτική για τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη, εκτός εάν συμφωνήσουν για μια εναλλακτική λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα