Συμφωνία COREPER για τη θέσπιση πλαισίου επανεγκατάσταση

Το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) ενέκρινε, εξ ονόματος του Συμβουλίου, εντολή διαπραγμάτευσης κανονισμού για τη θέσπιση πλαισίου επανεγκατάστασης της ΕΕ για την υποδοχή των προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Με βάση αυτή την εντολή, η Προεδρία θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βάσει του νέου πλαισίου, το Συμβούλιο θα εγκρίνει ένα διετές πρόγραμμα επανεγκατάστασης και ανθρωπιστικής εισδοχής της ΕΕ, βάσει πρότασης της Κομισιόν. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τον μέγιστο συνολικό αριθμό προσώπων που θα γίνουν δεκτά, τη συμβολή των κρατών μελών

σε αυτόν τον αριθμό και τις συνολικές γεωγραφικές προτεραιότητες. Τα κράτη μέλη συνεισφέρουν στο εθελοντικό σχέδιο επανεισδοχής και ανθρωπιστικής πρόνοιας της ΕΕ.


Το σχέδιο κανονισμού προβλέπει δύο τύπους εισδοχής: επανεγκατάσταση και ανθρωπιστική εισδοχή. Ορίζει μια κοινή διαδικασία, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τους λόγους άρνησης εισδοχής, καθώς και κοινές αρχές σχετικά με το καθεστώς που πρέπει να χορηγείται στα άτομα που εισάγονται. Δεδομένης της εμπειρογνωμοσύνης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε αυτόν τον τομέα, έχει επίσης διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Οι προσπάθειες των κρατών μελών στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

"Η επανεγκατάσταση είναι ένα στρατηγικό εργαλείο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Παράλληλα, η επανεγκατάσταση αποτελεί σημαντικό νομικό δρόμο για την προστασία των ατόμων που έχουν πραγματικά ανάγκη", δήλωσε ο Andres Anvelt, υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας "Θα βοηθήσει στη μείωση των ροών από τα εξωτερικά σύνορα, καθ θα βοηθήσει να διαλυθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων και να εξισορροπηθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε άλλους τομείς, για παράδειγμα σε επιστροφές", πρόσθεσε.

Οι κύριοι στόχοι του παρόντος σχεδίου κανονισμού είναι:

- να δημιουργηθούν νομικές και ασφαλείς οδοί προς την ΕΕ, μειώνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο μαζικών παράτυπων αφίξεων
- να υπάρξουν κοινοι κανόνες για την επανεγκατάσταση και την ανθρωπιστική βοήθεια,
- να υπάρξει αποτελεσματική συμβολή στις παγκόσμιες πρωτοβουλίες επανεισδοχής,
- να υπάρξε άμβλυνση της πίεσης στις τρίτες χώρες στις οποίες έχουν εκτοπιστεί μεγάλος αριθμός ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας

Οι πρεσβευτές των 28 ενστερνίστηκαν το κείμενο της εντολής με την προϋπόθεση ότι τα τμήματα που αφορούν άλλους φακέλους της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ) να επανεξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα