Συλικιώτης: Προσφυγική πολιτική ΕΕ με βάση την αλληλεγγύη

Απαράδεκτη η πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών για το προσφυγικό και την Τουρκία, σημείωσε σε τοποθέτησή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Νεοκλής Συλικιώτης.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος μιλούσε ως εκπρόσωπος της ΕΕΑ/ΒΠΑ, "αντί το Συμβούλιο και η Επιτροπή να επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία διολισθαίνει συνεχώς στον αυταρχισμό, για την καθημερινή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, για την εισβολή στη Συρία, για την επιδιωκόμενη γενοκτονία των Κούρδων, για τη φίμωση

των δημοσιογράφων και τον πόλεμο που διεξάγει ενάντια σε κάθε μειονότητα, την επιβραβεύει. Την έχει αναγνωρίσει ως ασφαλή χώρα και της υπόσχεται ανταλλάγματα για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από τα σύνορά της".

"Επίσης προωθείται η απελευθέρωση της θεώρησης βίζας χωρίς να τηρεί όλες της τις υποχρεώσεις απέναντι σε όλα τα κράτη μέλη", αναφέρει ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

«Δυστυχώς Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εμμένουν στην αύξηση των συνοριοφυλάκων, στην ενίσχυση της FRONTEX και στη δημιουργία νέων φρακτών στα σύνορα προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης ‘‘φρούριο’’» είπε. «Οι πολιτικές αυτές δεν είναι η απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η ενίσχυση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού».

Είναι λόγω των πολιτικών της Ένωσης που έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος, σημείωσε ο κύριος Συλικιώτης και υπογράμμισε πως το μόνο που πέτυχαν είναι να πνίγονται οι πρόσφυγες στις ακτές της Λιβύης και τα ανοικτά της Λαμπεδούσας αντί στο Αιγαίο.

Αυτό που χρειάζεται είναι ανάπτυξη μιας προσφυγικής πολιτικής στηριγμένης στην αλληλεγγύη και στον ανθρωπισμό. «Να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς οδοί για πρόσφυγες και μετανάστες και νόμιμες και ασφαλείς οδοί καθώς και ένα μόνιμο, δεσμευτικό και δίκαιο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων», είπε.

Η ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ είναι από θέση αρχής υπέρ της ειρήνης και ενάντια σε κάθε πόλεμο, υπογράμμισε ο κύριος Συλικιώτης, και ορθά καταδικάζονται οι επιθέσεις ενάντια σε άμαχους στη Συρία. Την ίδια ώρα όμως η ΕΕ δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία όταν σύμμαχοι τους, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σκοτώνουν αμάχους.

Αναφορικά με τη Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ - Καναδά (CETA), ο κύριος Συλικιώτης χαιρέτισε τη θαρραλέα στάση της περιφερειακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου της Βαλονίας που είπαν όχι στα εκβιαστικά τελεσίγραφα για υπογραφή της CETA.

«Οι λαοί είπαν όχι και με τους αγώνες τους περιθωριοποίησαν τη συμφωνία TTIP. Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες είναι πως το Συμβούλιο προσπαθεί να την επαναφέρει από την πίσω πόρτα μέσω της CETA». Η περιφερειακή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Βαλονίας διέσωσαν την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και εξέφρασαν έτσι την πραγματική βούληση εκατομμυρίων πολιτών της Ένωσης» είπε τελειώνοντας ο κύριος Συλικιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα