Συλικιώτης: Η ΕΕ να επενδύσει στην κοινωνία

Το νέο αμυντικό δόγμα που προωθεί η Κομισιόν ακυρώνει στην πράξη τις όποιες προσπάθειες για επαναβιομηχανοποίηση, διαθέτοντας όλα τα κονδύλια στην αμυντική πολιτική, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης, ζητώντας παράλληλα από την ΕΕ να επενδύσει στην κοινωνία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Συλικιώτης μιλώντας σε συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας, στο Στρασβούργο ανέφερε ότι το νέο αμυντικό σχέδιο εξαγγέλλει την

απαρχή της διαδικασίας για την πλήρη στρατιωτικοποίηση της Ένωσης.

Όπως είπε, προγραμματίζονται να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και να ενισχυθεί η στρατιωτική βιομηχανία, ώστε η ΕΕ να αποτελέσει ισχυρότερο εταίρο στον στρατιωτικό τομέα.

Παράλληλα, είπε ότι προωθείται η δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών δομών και ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την άμυνα με προϋπολογισμό 38,5 δις. ευρώ από το 2020 μέχρι το 2027, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο για απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού, για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και για προώθηση της έρευνας για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής της έκθεσης για την αμυντική βιομηχανία εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κ. Συλικιώτης διερωτήθηκε γιατί τα διαθέσιμα κονδύλια δεν αξιοποιούνται για την προώθηση της επαναβιομηχανοποίησης στην ΕΕ ώστε να υπάρξει ξανά κοινωνική ανάπτυξη, «ιδιαίτερα στο Νότο που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας».

Ζήτησε παράλληλα από την Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις ΜμΕ, Ελιζαμπιέτα Μπιενκόβσκα, να εξηγήσει γιατί δεν χρησιμοποιεί η ΕΕ το διαθέσιμο κονδύλι για να προωθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την βιομηχανία επιτυγχάνοντας την δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας.

Κλείνοντας ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως αναμένει από την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση, και προώθηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την επαναβιομηχανοποίηση της Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα