ΣΥΚΑΛΑ: Αρνητική εξέλιξη η παραίτηση του Κρις Παύλου

Αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα για τους πιστωτές της Λαϊκής, χαρακτηρίζει ο ΣΥΚΑΛΑ, την παραίτηση του Ειδικού Διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας Κρις Παύλου.

Ο ΣΥΚΑΛΑ με ανακοίνωσή του εκφράζει την ελπίδα ότι “το 2017 θα αποτελέσει το έτος της απαρχής της αποκατάστασης όλων μας, που γίναμε ασπίδα για να μην χρεοκοπήσει το Κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα μας. Με λίγη ανθρωπιά και ορθολογισμό είναι εφικτό να επιτευχθεί.

Χρειάζεται η πολιτική βούληση από την Πολιτεία”.

“Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι ο Ειδικός Διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας Κρις Παύλου υπέβαλε την παραίτηση του. Αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα για τους πιστωτές της Λαϊκής”, αναφέρει.

Σημειώνει ότι σε επικοινωνία του συνδέσμου με τον κ. Παύλου “περιορίστηκε στο να μας πει ότι το συμβόλαιο του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και σε συζήτηση του με την Αρχή Εξυγίανσης δεν κατέστη δυνατό το συμβόλαιο να ανανεωθεί. Το μόνο που δήλωσε ο κ. Παύλου είναι ότι τα αίτια δεν ήταν χρηματικής φύσης. Δηλαδή δεν αφορούσαν την αμοιβή του”.

“Παρ’ όλο”, προσθέτει, “που δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες για την άρνηση του κ. Παύλου να συνεχίσει, εντούτοις δεν είναι και πολύ δύσκολο να εξάξει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα. Πρέπει να συνδέονται με τη στρατηγική που επιλέγει ο κ. Παύλου να ακολουθήσει και τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας, υπό την ιδιότητα της σαν Αρχή Εξυγίανσης, επί του θέματος της διαχείρισης / διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής”.

“Πριν ενάμισι περίπου χρόνο”, συνεχίζει η ανακοίνωση του συνδέσμου, “ η προηγούμενη Διαχειριστής, κ. Άντρη Αντωνιάδου υπέβαλε την παραίτηση της πυροβολώντας κατά της Αρχής Εξυγίανσης. Τώρα ο κ. Παύλου παραιτείται και ελπίζουμε ότι θα μιλήσει για τους λόγους που παραιτείται”.

Ο ρόλος του Ειδικού Διαχειριστή, αναφέρει ο ΣΥΚΑΛΑ, “είναι η προστασία των καλώς νοούμενων συμφερόντων των πιστωτών της Λαϊκής. Ο ΣΥΚΑΛΑ συνεργάστηκε στενά και με την κ. Αντωνιάδου και με τον κ. Παύλου και ήταν πολύ λίγες οι περιπτώσεις που είχαμε διαφωνίες, που προϊόντος του χρόνου λύσαμε και απολαύσαμε αγαστή συνεργασία”, συμπληρώνει.

Αναφέρει περαιτέρω ότι “δεν μπορεί το 100% (δύο από τους δύο) διαχειριστές να παραιτούνται και εμείς να μην αναρωτιόμαστε τι είναι εκείνο που η Αρχή Εξυγίανσης κάνει, ή δεν κάνει, για να παραιτούνται οι διαχειριστές και μάλιστα με τους τρόπους που παραιτούνται”.

Το μόνο σίγουρο, συνεχίζει, “ είναι ότι όταν η Αρχή Εξυγίανσης παρέλαβε τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής το 2013 είχαν αξία πέραν των 900 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα αποτιμώνται κάτω από 300”.

Όπως αναφέρει, “στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών με θέμα την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου της Ιρλανδικής μητρικής εταιρείας της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Παύλου έμεινε σιωπηλός και η Αρχή Εξυγίανσης είπε ότι βιάζεται να πουλήσει γρήγορα τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία, παρεμπιπτόντως, αποτυχημένα διαχειρίζεται τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια”.

“Γιατί η βιασύνη να πωληθούν τώρα οι μετοχές της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, αφού οι απόψεις όλων (συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Τράπεζας / Αρχής Εξυγίανσης) συγκλίνουν σε ό,τι αφορά πιθανότητες ανάκαμψης της αξίας της μετοχής με αυτή την κίνηση.

Γιατί η βιασύνη να πωληθεί η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος που είναι από τα πολύ λίγα περιουσιακά στοιχεία με καλές πιθανότητες μεγιστοποίησης της αξίας”, διερωτάται ο ΣΥΚΑΛΑ.

Και συνεχίζει: “Κάποιος εύλογα διερωτάται. Μήπως ήδη υπάρχουν αγοραστές έτοιμοι να αγοράσουν σε «κτυπημένες» τιμές για να θησαυρίσουν κάποιοι, πάλι σε βάρος των πιστωτών / καταθετών της Λαϊκής;”.

Όπως αναφέρει, “την λύση την προτείνουμε εδώ και τρία και πλέον χρόνια. Σύγκληση γενικής συνέλευσης πιστωτών για να ψηφίσουν να αποδοθεί η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων στους ίδιους τους πιστωτές με συμβούλιο / επιτροπή που θα εκλεγεί από τους ιδίους. Όλοι συμφωνούν (λένε) αλλά τέτοια κίνηση ουδέποτε έγινε. Η Κεντρική Τράπεζα ρίχνει το φταίξιμο στην Βουλή και η Βουλή στην Κεντρική Τράπεζα”.

Ο ΣΥΚΑΛΑ καλεί τη Βουλή (Επιτροπές Οικονομικών και Θεσμών) “να εγκύψουν στα αίτια της παραίτησης του Ειδικού Διαχειριστή για να λάμψει επιτέλους η αλήθεια.

Καλεί επίσης την Κεντρική Τράπεζα και Βουλή “να συνεννοηθούν επιτέλους μεταξύ τους για να γίνει το αυτονόητο. Να αφήσουν αυτούς που `καίγονται` για την αξία των περιουσιακών στοιχείων (τους πιστωτές στους οποίους ανήκουν) να τα διαχειριστούν και να σταματήσουν να αφήνουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να φθίνουν χωρίς να επιδεικνύουν κανένα ίχνος ευαισθησίας για αυτούς που πραγματικά χάνουν ότι μηδαμινό τους άφησαν, σαν αποτέλεσμα των ανεξήγητων, ανεπίτρεπτων επαίσχυντων και `ηρωικών` αποφάσεων της Πολιτείας το 2013”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα