Συγκρούσεις αστυνομικών-διαδηλωτών στη Γαλλία

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με νεαρούς κουκουλοφόρους στο περιθώριο της μεγάλης διαδήλωσης που οργανώθηκε σήμερα στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διαδηλωτές εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.

Η διαδήλωση, που κατευθύνεται από την πλατεία της Βαστίλλης προς την

Πλας ντ' Ιταλί, σταμάτησε αρκετές φορές εξαιτίας των επεισοδίων αυτών, κυρίωσε στο ύψος της λεωφόρου ντε λ' Οπιτάλ.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι αστυνομικοί "έκαναν χρήση δακρυγόνων". Προσπάθησαν επίσης να διαλύσουν τους νεαρούς ταραξίες με νερό υπό πίεση.

Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για περίπου "300 άτομα με κουκούλες" που προκάλεσαν μικρές ζημίες, κυρίως σε βιτρίνες καταστημάτων και σε διαφημιστικά ταμπλό.

Στη διαδήλωση του Παρισιού συμμετέχουν 60.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT. Σύμφωνα όμως με την αστυνομία, οι διαδηλωτές είναι περίπου 24.000.

«Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι» κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Γαλλίας για να διαδηλώσουν κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα, ανέφερε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1.

Στο Παρίσι, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε τουλάχιστον 60.000, σύμφωνα με τον ίδιο.

Από την έναρξη της διαδήλωσης στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Μαρτινέζ είχε κρίνει ότι πρόκειται για μια «πρεμιέρα (κινητοποιήσεων) που θα στεφθεί με επιτυχία».

«Στο πλαίσιο μιας πρεμιέρας, είναι μια καλή πρεμιέρα» επισήμανε μιλώντας στο Europe 1.

«Δεδομένων όσων μου μετέφεραν από το τηλέφωνο, ήταν μια δυναμικού χαρακτήρα κινητοποίηση, με διαδηλωτές που προέρχονταν από διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις» εξήγησε ο ίδιος, αναφερόμενος στα μέλη των ενώσεων FO και CDFT που βρίσκονταν μεταξύ των διαδηλωτών, αν και το συνδικάτο τους δεν απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στις πορείες.

Η CGT εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για την 21η Σεπτεμβρίου, την παραμονή της παρουσίασης των διατάξεων της μεταρρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα