Συγκρότημα Ermes επιλέγει την τιμολόγηση με το Cloud της IBM

Το Συγκρότημα Ermes επιλέγει την τιμολόγηση με το Cloud της IBM για εμπλοκή των πελατών στις εποχικές εκπτώσεις των καταστημάτων.

Τα καταστήματα λιανικής παρέχουν ευκαιρίες στους καταναλωτές ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν το μέγιστο κέρδος για κάθε προϊόν που πωλούν.

ΑΡΜΟΝΚ, Ν. Υόρκη, 12 Ιανουαρίου 2017 – Η IBM

(Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης: IBM) ανακοίνωσε σήμερα ότι το Συγκρότημα Ermes,το μεγαλύτερο και πιο πολυδιάστατο συγκρότημα καταστημάτων λιανικής στην Κύπρο, θα αξιοποιήσει την υπηρεσία βελτιστοποίησης τιμολόγησης Watson Commerce του cloud της IBM. Ο όμιλος διασφαλίζει έτσι ότι οι εκπτώσεις των προϊόντων ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών που αναζητούν τις καλύτερες τιμές, και ταυτόχρονα τη μεγιστοποίηση των κερδών του σε όλα τα πολυκαταστήματα Debenhams καθώς και τα καταστήματα Next, Oviesse, Peacocks και Uber.

Ο υπολογισμός της έκπτωσης στις τιμές των προϊόντων αποτελεί κοινή πρακτική για τα εμπορικά καταστήματα σήμερα. Η δυσκολία έγκειται στον προσδιορισμό της ιδανικής οριακής τιμής και της επιλογής του ιδανικού χρόνου των εκπτώσεων αυτών ώστε να προσφέρουν στους καταναλωτές, έχοντας επίγνωση των δαπανών τους, μεγάλες ευκαιρίες, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να πωλούνται προϊόντα με ζημιά, καθώς αυτή επηρεάζει αρνητικά τα ενδεχόμενα κέρδη. Αυτή ακριβώς ήταν και η περίπτωση του Συγκροτήματος Ermes που αποφάσισε να προχωρήσει από μια σχετικά μη αυτοματοποιημένη προσέγγιση στις δυνατότητες που προσφέρει το σύστημα Watson Price Optimization του cloud της IBM.

Συνεργαζόμενη με την IBM, τώρα η Ermes μπορεί να καθορίσει αυτόματα σε ποιά συγκεκριμένα προϊόντα κάθε καταστήματος θα πρέπει να μειωθεί η τιμή λόγω στασιμότητας των πωλήσεων, ποιά θα πρέπει να είναι η νέα τιμή και πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η έκπτωση. Άλλοτε οι ομάδες έπρεπε να εξετάζουν κάθε προϊόν ξεχωριστά ώστε να διαπιστώσουν πώς αποδίδει και κατά πόσον θα πρέπει να μπει σε έκπτωση. Από τότε που άρχισε να χρησιμοποιεί την υπηρεσία της IBM, η Ermes βελτίωσε σημαντικά τη μέθοδο τιμολόγησης λιανικής, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε αύξηση στην κερδοφορία της.

«Λόγω των μεταβολών στις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις των καταναλωτών, η μείωση των τιμών των προϊόντων είναι μια πραγματικότητα που όλα τα καταστήματα λιανικής καλούνται να αντιμετωπίσουν. Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε πότε πρέπει να ενεργήσουμε αλλά και ποια είναι η οριακή τιμή η οποία θα προσφέρει στην εταιρεία τη δυνατότητα να έχει κέρδος από κάθε προϊόν που υπάρχει σε απόθεμα», ανέφερε ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, Διευθυντής Τμήματος Αγορών της Ermes Department Stores Plc. «Με τις δυνατότητες που προσφέρει το cloud της IBM, το τμήμα Αγορών μας μπορεί εύκολα και γρήγορα να αποφασίσει ποια προϊόντα έχουν χαμηλό ρυθμό πώλησης και ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε ώστε τα προϊόντα αυτά να φύγουν από τους ορόφους πωλήσεων».

«Η αποτελεσματική εμπλοκή πελατών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι αποτέλεσμα συνδυασμού αρκετών παραγόντων, όπως οι εξατομικευμένες προσφορές, οι άψογες υπηρεσίες, καθώς και η παροχή της καλύτερης τιμής. Τα εμπορικά καταστήματα πρέπει να προσφέρουν την καλύτερη τιμή αλλά όχι σε βάρος των οικονομικών αποτελεσμάτων», ανέφερε η Χάριετ Γκριν, Γενική Διευθύντρια του Watson Customer Engagement της IBM. «Η IBM εδώ και δεκαετίες συνεργάζεται με κορυφαία εμπορικά καταστήματα ανά τον κόσμο τα οποία βοηθάει όχι μόνο να προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών τους αλλά και στη λήψη καλύτερων επαγγελματικών αποφάσεων, εκείνων που τους εισάγουν στο μονοπάτι της μακρόχρονης επιτυχίας».

Η IBM εξέδωσε πρόσφατα μια μελέτη η οποία επικεντρώνεται στη γενιά Ζ, μια κατηγορία καταναλωτών που κατέχει $44 εκατομμύρια σε αγοραστική ισχύ. Σύμφωνα με τη μελέτη, η γενιά Ζ στην πλειονότητά της προβαίνει σε αγορές στα καταστήματα λιανικής. Το 66% της ομάδας αυτής το κάνει επειδή θεωρεί ότι της προσφέρονται καλές ευκαιρίες και άριστη σχέση ποιότητας και τιμής.

Το Συγκρότημα Ermes είχε πάντα ως προτεραιότητα να παρέχει την καλύτερη δυνατή τιμή για τους πελάτες στα καταστήματα. Ωστόσο, η εταιρεία ανάλωνε σημαντικό χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό για την προετοιμασία των εκπτώσεων. Ως αποτέλεσμα, οι εκπτώσεις συχνά πραγματοποιούνταν όταν η ζήτηση των προϊόντων σημείωνε ήδη πτώση, κάτι το οποίο ανάγκαζε τις ομάδες να αυξήσουν το ποσοστό έκπτωσης ώστε να κινηθούν τα αποθέματα. Ενώ αυτές οι χαμηλές τιμές ικανοποιούσαν τον αυξανόμενο αριθμό των αγοραστών της γενιάς Ζ οι οποίοι αναζητούσαν τις ευκαιρίες, παράλληλα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες στα κέρδη των εμπορικών καταστημάτων.

Το εργαλείο «IBM Price Optimization» παρακολουθεί μέσω στατιστικής συστηματικής αυτόματοποίησης το κόστος και τις πωλήσεις ενός προϊόντος και στη συνέχεια ειδοποιεί το αρμόδιο τμήμα Αγορών της εταιρείας, ώστε να το προωθήσει προτού μειωθεί η ζήτηση. Επιπρόσθετα από την αύξηση της κερδοφορίας, το Συγκρότημα Ermes κατάφερε να απεγκλωβίσει τα στελέχη του Τμήματος Αγορών από χρονοβόρες διαδικασίες, ώστε να επικεντρωθούν σε άλλους βασικούς τομείς καθημερινής δραστηριότητας όπως η παρακολούθηση των αποδόσεων κατά την κύρια αγοραστική περίοδο και η έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση.

Ως μέρος των εν εξελίξει προσπαθειών για να βοηθηθούν οι έμποροι ώστε να επανασχεδιάσουν τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκονται με τους πελάτες, η IBM παρουσίασε πρόσφατα το IBM Watson Customer Engagement. Η νέα μονάδα προσφέρει σε οργανισμούς κάθε μεγέθους και βιομηχανίας δυνατότητες γνωστικής ένταξης στα τρέχοντα συστήματά τους, ώστε να εμπλέκονται πιο αποτελεσματικά με τους πελάτες, όταν και όπως χρειάζεται να το κάνουν.

Η σημερινή ανακοίνωση γίνεται μετά από την κοινοποίηση της νέας μελέτης IBV της IBM με τίτλο «Ανεπανάληπτη γενιά Ζ: τι πρέπει να γνωρίζουν τα εμπορικά σήματα για τους καταναλωτές της σημερινής γενιάς Ζ». Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 15.600 καταναλωτές ηλικίας 13-21 χρόνων και διεξήχθη σε 16 χώρες και έξι ηπείρους, πραγματοποιήθηκε σε μία προσπάθεια να γίνει κατανοητή η γενιά Ζ και τι είναι αυτό που την ωθεί στην επιλογή ενός εμπορικού σήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα