Στρατηγικό εργαλείο ο αγωγός νερού

με στόχο τα οφέλη στο περιουσιακό
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Ή ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Την ΚΥΠ φωτογραφίζει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ως υπεύθυνη για τη διαρροή απόρρητου εγγράφου στα ε/κ ΜΜΕ, που ετοίμασαν από κοινού τα Ηνωμένα Έθνη μαζί με τις κατοχικές «αρχές», αναφορικά με τη μεταφορά νερού από την Τουρκία. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, οι τιμές των ακινήτων καθώς και το «εθνικό εισόδημα» των κατεχομένων αναμένεται να αυξηθεί, με αποτέλεσμα

η ε/κ πλευρά να δυσκολευτεί να ζητήσει τα εδάφη που διεκδικεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συγκεκριμένο έγγραφο, αναφέρει η «Χουριέτ», έφερε τη σφραγίδα με την ένδειξη «απόρρητον» και γι’ αυτό γνώριζε μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αν και αυθεντικό έγγραφο αποτελείται από τρία μέρη, εντούτοις, όπως αναφέρεται, στον ε/κ Τύπο δημοσιεύτηκε ένα μικρό μέρος του εγγράφου, το οποίο αφορά το περιουσιακό. Στο έγγραφο γίνεται αναφορά για τη στρατηγική επιρροή που θα έχει το νερό στο κυπριακό πρόβλημα και σύμφωνα με την εφημερίδα ετοιμάστηκε ως εξής: Το πρώτο βήμα για το πρόγραμμα νερού έγινε στις 7 Μαρτίου του 2014, επί πρωθυπουργίας του Ταγίπ Ερντογάν, όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στο φράγμα Αλάκιοπρου στη Μερσίνα.

Σε συνεννόηση από το 2011
Ήδη από το 2011, τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τον ειδικό για θέματα νερού και περιουσιών Αμερικανό Φρέντερικ Μπρούσμπεργκ, από την Διεθνή Τράπεζα, ο οποίος επισκέφθηκε το φράγμα Αλάκιοπρου Χότζα, το οποίο άρχισε να οικοδομείται, μαζί με τον διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς Σερντέν, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνες.

Όπως αναφέρεται, ο Φρέντερικ Μπρούσμπεργκ πρότεινε την έγκριση του σχεδίου για το νερό από την Παγκόσμια Τράπεζα, ούτως ώστε οι Ε/κ να βρεθούν προ τετελεσμένων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επομένως να μην είναι σε θέση να αντιδράσουν στο θέμα της επιστροφής των περιουσιών, των οποίων η αξία θα ανέβαινε σε σχέση με το 1974, εξαιτίας του προγράμματος για το νερό. Η οκτασέλιδη έκθεση, η οποία αποτελείται από τρία μέρη, προετοιμάστηκε από τον ίδιο τον Σερντέν μαζί και τον αρμόδιο των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι στη συνέχεια την απέστειλαν σε ηλεκτρονική μορφή στον Τ/κ ηγέτη και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τοποθέτηση Αβέρωφ
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία, ο κ. Α. Νεοφύτου επανέλαβε χθες πως η ενέργεια, πέραν από παράνομη, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία. Σημείωσε πως ο χρόνος δυστυχώς εργάζεται εις βάρος της δικής μας πλευράς, καθώς δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου νέα απαράδεκτα τετελεσμένα γεγονότα. «Είναι ορατός ο κίνδυνος, με την παρέλευση και άλλων χρόνων να τσιμεντωθεί όχι μόνον η κατοχή και ο διαμελισμός, αλλά αυτό να μεταφερθεί και στις συνειδήσεις των πολιτών, Τ/κ και Ε/κ», είπε, σημειώνοντας πως το κόμμα του δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με την ιδέα της διχοτόμησης τού «εμείς απ' εδώ και αυτοί απ' εκεί».

Ο εκβιασμός Ερντογάν
Σύμφωνα τη «Χουριέτ», διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι «Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη. Είτε μια ειρηνευτική συμφωνία θα υπογραφεί τον Μάρτιο και το θέμα θα επιλυθεί μέσω της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ή η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να αναγνωριστεί ως λύση από τη διεθνή κοινότητα, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει τη συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο μπροστά από τη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας».

Η συγκεκριμένη είδηση αναδημοσιεύτηκε και από την εφημερίδα «Γενί Ταράφ», με τον αρθρογράφο Αμπντουλκαντίρ Σελβί να δηλώνει πως στη διάρκεια του ταξιδιού τού Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει σε γενικές γραμμές: «Εάν μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ιδρυθεί η 'συνεταιρική κυβέρνηση', ιδρύθηκε. Η Τουρκία το στηρίζει αυτό. Αλλά, ήρθε ο Μάρτιος και δεν υπάρχει κατάληξη σε μια συμφωνία για το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία πλέον είναι αποφασισμένη να κλείσει αυτό το κεφάλαιο.

Στις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο οι Ε/κ κόλλησαν στην ερώτηση: 'υπήρχε ένα δικό μας κράτος. Αυτό θα το μοιραστούμε με τους Τούρκους;'. Ενώ οι Τούρκοι είναι υπέρ της λειτουργίας του δικαιώματος των εγγυήσεων. Ανησυχούν μήπως με τον χρόνο οι Ε/κ τους υποβιβάσουν σε μειονότητα. Εάν αυτά τα εμπόδια δεν μπορούν να ξεπεραστούν και εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία είναι υπέρ τού να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ειρήνης μεταξύ της ΤΔΒΚ και της ε/κ διοίκησης. Δεν βρίσκω να υπάρχει νόημα στο να παραταθεί άλλο αυτή η δουλειά».

Keywords
Τυχαία Θέματα