Στον "πάτο" της Ευρώπης η Κύπρος στην αγορά υπηρεσιών

Στις τρεις τελευταίες χώρες όσον αφορά στην αγορά υπηρεσιών κατατάσσεται η Κύπρος με βάση την έκθεση της Κομισιόν για την ποιότητα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών (market performace scoreboard – MPI), ενω στην αγορά κρέατος κατατάσσεται τρίτη μεταξύ ρων 28.

Η συνολική βαθμολογία, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, διαμορφώνεται στο 79,7, γεγονός που την τοποθετεί κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Η έκθεση της Κομισιόν για το 2016 καλύπτει εκτενώς τις εξελίξεις στην

αγορά το 2015 και τις συγκρίνει με το 2013 και το μέσο όρο της ΕΕ.

Οι πρωτοπόρες αγορές αγαθών στην Κύπρος είναι οι εξής: “Ψωμί, δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά”, «Κρέας και προϊόντα κρέατος» και «Μεγάλες οικιακές συσκευές».

Οι αγορές με τις χειρότερες επιδόσεις στον κλάδο των αγαθών είναι οι εξής: «αυτοκίνητα από δεύτερο χέρι», «καύσιμα για τα οχήματα» και «αγαθά ψυχαγωγίας».

Σχεδόν όλες οι αγορές αγαθών έπεσαν στη βαθμολογία σε σχέση με το 2013, με τα καύσιμα για οχήματα (με -8,9 μονάδες) παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση, ακολουθούμενη από τα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες και τα αυτοκίνητα από δεύτερο χέρι (και τα δύο κατά - 7.0 μονάδες). Μόνο τα προϊόντα τηλεπικοινωνιών και η αγορά των μεγάλων οικιακών συσκευών, παραμένουν σταθερές.

Πέντε αγορές κυπριακών προϊόντων βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, με τις κατηγορίες τροφίμων “Κρέας και προϊόντα κρέατος» (4.3), «Φρούτα και λαχανικά» (2.7), και «Ψωμί, δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά» (2.5) να λαμβάνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες.

Δύο αγορές αγαθών βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, τα καύσιμα για τα οχήματα (-3,4) και ο τομέας των αγαθών διασκέδασης (-3,3). Όλες οι αγορές εμπορευμάτων κατά μέσο όρο έχουν χειρότερες επιδόσεις από το 2013, με τις αγορές ατομικών αγαθών να αποδίδουν το ίδιο ή χειρότερα σε όλους τους τομείς.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ο παράγοντας της εμπιστοσύνης των καταναλωτών έχει μειωθεί από το 2013 για όλες τις 13 κατηγορίες αγορών προϊόντων.

Όσον αφορά τη λεγόμενη συγκρισιμότητα και επιλογή των καταναλωτών για τις αγορές αγαθών, σε γενικές γραμμές η επίδοση βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, εκτός από τον τομέα των αγαθών διασκέδασης που βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο σε δύο συνιστώσες του.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των προβλημάτων που καταγράφονται στις αγορές προϊόντων αυτά κατά κύριο λόγο είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ, έξι, όμως, κατηγορίες αγαθών βαθμολογούνται χαμηλότερο από το μέσο όρο.

Σύμφωνα με την έκθεση, όταν οι καταγγελίες για προβλήματα και τα μειονεκτήματα συνδυάζονται, οι αγορές αγαθών έχουν συνολικά καλύτερες επιδόσεις από το μέσο όρο της ΕΕ.

Από την άλλη στην κορυφή των αγορών υπηρεσιών στην Κύπρο βρίσκεται το εμπόριο αθλητικών υπηρεσιών, οι διακοπές και οι σταθερές τηλεφωνικές υπηρεσίες, με τις υποθήκες, τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, αλλά και τους τραπεζικούς λογαριασμοί να βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις.

Οι ίδιες τρεις κατηγορίες είχαν και τις μεγαλύτερες μειώσεις στη βαθμολογία MPI σε σχέση με το 2013: οι υποθήκες -11,1, οι τραπεζικοί λογαριασμοί -10.0 και τα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες -9.2. Οι βαθμολογίες για τις 14 αγορές υπηρεσιών μειώθηκε από το 2013, με μόνο τις «υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας» και οι αγορές «Ύδρευση» αυξάνοντας, από αντίστοιχα 5,5 και 3,2 μονάδες.

Οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ( 5.5 ) , υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ( 4.6 ) και υπηρεσίες ακινήτων ( 4.3 ) βρίσκονται ανάμεσα στις έξι καλύτερες της ΕΕ.

Όμως η αγορά για τα ενυπόθηκα δάνεια ( -11,3 ), τα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες ( -9.4 ) και οι τραπεζικοί λογαριασμοί ( -6,2 ) βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ .

Όλες οι αγορές υπηρεσιών κατά μέσο όρο συστατικό αποτελέσματα , εκτός από το στοιχείο της προβλήματα , είναι χειρότερη το 2015 από ό, τι το 2013.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις 22 από τις 29 αγορές υπηρεσιών με τις υποθήκες και τους τραπεζικός λογαριασμός να βρίσκονται σταθερά χαμηλότερα από το 2013 στις περισσότερες συνιστώσες, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, η επίδοση είναι χειρότερη απόδοση σε όλες τις συνιστώσες τμήμα του σχετικού πίνακα. Αντίθετα, στην αγορά των σταθερών υπηρεσιών τηλεφωνίας είναι καλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ σε κάθε συστατικό εκτός από τα καταγγελλόμενα μειονεκτήματα.

Τέλος στις αγορές υπηρεσιών ο μέσος όρος της εμπιστοσύνη , μειονεκτήματα και προσδοκίες είναι χειρότερος από το μέσο όρο της ΕΕ και μόνο στην αγορά υπηρεσιών το μέσο ποσοστό των καταγγελλόμενων προβλημάτων είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ με εξαίρεση τα ενυπόθηκα δάνεια.

Όταν οι βαθμολογίες για μειονεκτήματα και προβλήματα συνδυάζονται στις αγορές υπηρεσιών ο μέσος όρος ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα