Στο τραπέζι και πάλι η επαναφορά της ΑΤΑ

Αύριο θα πραγματοποιηθεί σημαντική συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ συντεχνιών και εργοδοσίας σχετικά με την επαναφορά της ΑΤΑ.

Ιούλιος 2012. Τελευταία φορά καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, γνωστής ως ΑΤΑ, στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Ο τιμάριθμος πάγωσε στο 27,99%. Μερικούς μήνες ενωρίτερα είχε παγώσει και για τον κρατικό τομέα. Με απαίτηση της Τρόικας, συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, να παραχωρείται

ΑΤΑ στο 50% μια φορά ετησίως, νοουμένου ότι το 2ο και 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Στο μνημόνιο περιλήφθηκε σύσταση για να συμφωνηθούν ανάλογες ρυθμίσεις και για τον ιδιωτικό τομέα.

Μετά από πέντε χρόνια αναστολής, η επαναφοράς της ΑΤΑ βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ενδεχομένως να αποτελέσει ζήτημα νέας σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Η αυλαία του διαλόγου ανεβαίνει αύριο στις 10:30 το πρωί με συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Θα συμμετάσχουν οι τρεις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, καθώς οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, κ. Αντρέας Μάτσας και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, κ. Πάμπης Κυρίτσης δήλωσαν στο Σίγμα ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα εισέλθουν στο διάλογο με ξεκάθαρες θέσεις και ότι δεν διαπραγματεύονται κατάργηση της ΑΤΑ. .

Ωστόσο, η εργοδοτική πλευρά ακόμη εγείρει θέμα κατάργησης του θεσμού. Είναι θέση της, ότι η ΑΤΑ αποτελεί αναχρονιστικό θεσμό που δεν διασυνδέεται με την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα