Στο πλευρό της Ελλάδος η Κύπρος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥΗ στήριξη της Λευκωσίας στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να πει κατά πόσο στη σημερινή συνεδρία του Εurogroup αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Κύπρου, ανέφερε ότι «το θέμα της Κύπρου θα συζητηθεί στο πλαίσιο της κατάστασης πραγμάτων, λόγω της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Θα γίνει ενημέρωση

από τον Υπουργό Οικονομικών και από τους τεχνοκράτες της Τρόικας, σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων του κυπριακού προγράμματος». Ερωτηθείς, αν η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η συζήτηση του κυπριακού προγράμματος δεν σχετίζεται με το ελληνικό πρόγραμμα.

Υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος σε τεχνοκρατικό επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, έτσι ώστε να κωδικοποιηθούν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα. Η κωδικοποίηση αυτών των θέσεων θα βοηθήσει το αυριανό Eurogroup, ώστε να γίνει μια πιο στοχευμένη συζήτηση και να διερευνηθούν οι πιθανότητες να υπάρξει θετική κατάληξη ανάμεσα στις δύο πλευρές». Κληθείς να πει αν η Λευκωσία, όμως, θα συμπαρασταθεί σήμερα στην Ελλάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «το θέμα της στήριξης της Λευκωσίας στις προσπάθειες της Αθήνας αποτελεί ένα γεγονός, το οποίο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δημόσια έχει αναφέρει».Αγώνας όλων των ΕυρωπαίωνΕξάλλου, τη θέση πως ο αγώνας της Ελλάδας για αλλαγή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αγώνας εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων πολιτών εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας πως οι πολιτικές της λιτότητας τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε μια παρατεταμένη ύφεση, σε αλματώδη αύξηση της ανεργίας και σε κοινωνική δυστυχία. «Είναι χρέος όλων των Ευρωπαίων πολιτών, όλων των κυβερνήσεων στις χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και χρέος δικό μας εδώ στην Κύπρο να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτόν τον αγώνα της Ελλάδας, για να ανοίξει μια καινούργια εποχή στην ΕΕ, που θα αποκαθιστά τις αρχές και τις αξίες και τις ιδρυτικές διακηρύξεις της ΕΕ. Για μια Ευρώπη των δικαιωμάτων, της ισότητας των ευκαιριών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής», κατέληξε.Ιερή στήριξηΣε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σκεφτούν πολύ καλά γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα που υποφέρει, αλλά και άλλες χώρες και μάλιστα μεγάλες, που έχουν οικονομικά προβλήματα και πρέπει να βοηθηθούν οι χώρες αυτές, για να μην έχουν δύο ειδών πολίτες μέσα στην ΕΕ. «Η αλληλεγγύη που ισχυρίζονται ότι υπάρχει πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Πιστεύω», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι «ετοιμάζονται καταλλήλως (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) και συνήθως εκείνος που ζητά βρίσκει». Εκτίμησε, ακόμη, πως κάτι θα πάρει η Ελλάδα και προϊόντος του χρόνου θα πάρουν -όπως σημείωσε- και οι άλλες χώρες. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε επίσης πως το να αγωνίζεται κανείς για τα δίκαια του λαού του είναι αρετή και πολύ θετικό. Εύχομαι να πετύχει, είπε, σημειώνοντας πως η επιτυχία της κυβέρνησης του κ. Α. Τσίπρα θα είναι επιτυχία του ελληνικού λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα