Ακιντζί:Στη Νέα Υόρκη για να ανοίξει ο δρόμος για νέα Γενεύη

O Μουσταφά Ακιντζί κατά την αποχώρησή του για τη Νέα Υόρκη τόνισε ότι "ο στόχος της τριμερούς στη Νέα Υόρκη είναι να ξεπεραστεί το μπλοκάρισμα που υπάρχει στη διαδικασία, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα Γενεύη".

Πάμε στη Νέα Υόρκη με αυτή την προσέγγιση, ευχή μας να κάνει το ίδιο και η ε/κ πλευρά, επεσήμανε

για να συνεχίσει λέγοντας πως "η θέλησή μας για εξεύρεση λύσης παραμένει. Στο "Νότο", οι στόχοι για τις Προεδρικές Εκλογές δεν πρέπει να υπερισχύσουν αυτών για επίλυση του Κυπριακού", αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση που κατά την άποψή του διατηρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Δεν είναι δυνατό να εξευρεθεί συμφωνία βασισμένη σε προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, τόνισε, και ξεκαθάρισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η τ/κ πλευρά πάνε στη Νέα Υόρκη με θέσεις που συμβαδίζουν με όσα έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί. "Δεν αποδεχόμαστε προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις, ούτε στην Κύπρο, ούτε στη Νέα Υόρκη ούτε και στη Γενεύη. Όλα τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν αλληλένδετα το ένα με το άλλο".

Υπενθύμισε ότι ως αποτέλεσμα της Διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ήταν η συνάντηση τεχνικής επιτροπής στο Μοντ Πελεράν για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Άρα σε περίπτωση που μεταβούμε σε μια νέα Γενεύη "φυσιολογική εξέλιξη θα είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής επιτροπής στον τομέα ασφάλειας και εγγυήσεων".

"Η Ε/κ πλευρά απαιτεί να συζητηθεί και να κλείσει το ζήτημα ασφάλειας-εγγυήσεων, μετά να κλείσουμε το εδαφικό και μετά να συζητήσουμε τα υπόλοιπα κεφάλαια. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί είναι ενάντια στα όσα έχουν συμφωνηθεί σε σχέση με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης", τόνισε.

"Θέλουμε να πάμε σε μια Διάσκεψη που να παράξει συμπεράσματα και αποτελέσματα", τόνισε, "μια Διάσκεψη στην οποία θα συζητήσουμε όλα τα θέματα σε συνάρτηση το ένα με το άλλο, όπως έχει συμφωνηθεί και στο παρελθόν. Σχεδόν όλα τα ζητήματα έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις που κρατούν γύρω στον μισό αιώνα".

"Παραμένουν 10-12 σημεία σε κάθε κεφάλαιο που πρέπει να επέλθει συμφωνία. Αυτό πρέπει να γίνεται παράλληλα καθώς δεν είναι εφικτό να συμφωνηθούν το καθένα μόνο του. Όλες οι πλευρές θέλουν να δουν αν είναι εφικτή μια συμφωνία που να ικανοποιεί τη δική τους κοινότητα", ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα