Στο μικροσκόπιο 30 υποθέσεις για τις κυρώσεις – Έρευνες για τέσσερις ολιγάρχες

Περίπου τριάντα υποθέσεις που σχετίζονται με πιθανή παραβίαση των κυρώσεων διερευνά η Αστυνομία.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος ανέφερε μέχρι στιγμής ερευνώνται τέσσερις από τους έξι ολιγάρχες που αναφέρονται στα πρόσφατα δημοσιεύματα.

Αρχικά ανέφερε ότι η Αστυνομία ξεκίνησε τη διερεύνηση από τις αρχές του χρόνου μετά από αναφορές που έλαβαν από διάφορους φορείς όπως η ΜΟΚΑΣ, ο Σύνδεσμος Λογιστών, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Κεντρικής Τράπεζα

και το Υπουργείο Οικονομικών. «Είναι υπό διερεύνηση ένας αριθμός τέτοιων υποθέσεων, είπε».

Διαβάστε ακόμη: Η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις στα «Cyprus Confidential»

Συμπλήρωσε ότι από τη διερεύνηση, πέντε υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί. «Τρεις από αυτές διαπιστώθηκε ότι δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Οι άλλες δύο βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ άλλες πέντε είναι στο τελικό στάδιο και το επόμενο στάδιο θα σταλούν και αυτές στη Νομική Υπηρεσία».

Όπως ανέφερε, συνολικά στο μικροσκόπιο της Αστυνομία βρίσκονται περίπου 30 υποθέσεις. «Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε έξι ολιγάρχες, για τους τέσσερις γίνονται ήδη έρευνες».

Επεσήμανε ότι συνεχίζονται να αξιολογούνται τα δημοσιεύματα έτσι ώστε να διαφανούν αν προκύπτουν και άλλες υποθέσεις. «Η διερεύνηση γίνεται από την Υποδιεύθυνση του Οικονομικού Εγκλήματος στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ένα τμήμα το οποίο έχει ενισχυθεί», είπε.

Ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι είναι πολύ δύσκολες υποθέσεις. «Υπάρχουν αιτήματα προς ξένες χώρες έτσι ώστε να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε αυτές τις υποθέσεις».

Ακόμη, ανέφερε ότι η Αστυνομία διερευνά πάρα πολλές υποθέσεις που έχουν σχέση με διαφθορά, είτε με Συνεργατισμό ή με κυρώσεις. «Για τον Συνεργατισμό, η Αστυνομία διερευνά 16 υποθέσεις από τις οποίες η μία έχει σταλεί στη Νομική Υπηρεσία».

Πρόσθεσε ότι για τις υποθέσεις διαφθοράς ανέφερε ότι από το 2020 μέχρι και το 2023, η Αστυνομία διερεύνησε 55 υποθέσεις, οι 14 βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου και είναι υπό εκδίκαση. «Τέσσερις ολοκληρώθηκαν από το δικαστήριο και εκδόθηκαν καταδίκες για έξι πρόσωπα, ενώ ένας μικρός αριθμός υποθέσεων διερευνάται».

Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2020 καταδικάστηκαν δέκα πρόσωπα και μια εταιρεία σε τέσσερις υποθέσεις, όπως το ερευνητικό πρόγραμμα στο ΤΕΠΑΚ, τα ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ και άλλες υποθέσεις».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το 2021 υπήρξαν άλλες οκτώ καταδίκες σε δύο υποθέσεις όπου καταδικάστηκε ένας πρώην κοινοτάρχης και μέλη κοινοτικών συμβουλίων.

Το 2022 υπήρξαν 16 καταδίκες για τέσσερις υποθέσεις όπου καταδικάστηκαν τρεις κοινοτάρχες και μέλη κοινωνικών συμβουλίων. 

Διαβάστε ακόμη: GP: Σύνδεση Σιζόπουλου με «χρυσά διαβατήρια» και Ιρακινό επιχειρηματία

Keywords
Τυχαία Θέματα