Στο κόκκινο οι σχέσεις Ινδίας-Καναδά - Τι συμβαίνει με το κίνημα Khalistan

Η σχέση Καναδά και Ινδίας έχει φτάσει στον πάτο μετά τη δήλωση-βόμβα του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό την Τρίτη όπου κατηγόρησε ινδικές υπηρεσίες για τη δολοφονία του τρομοκράτη Hardeep Singh Nijjar τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η Ινδία απέρριψε σθεναρά τους ισχυρισμούς και αργότερα ζήτησε από έναν Καναδό διπλωμάτη να φύγει από τη χώρα εντός των επόμενων πέντε ημερών.

Κατόπιν αυτού, ο Τριντό διευκρίνισε: «Η κυβέρνηση της Ινδίας πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα με τη μέγιστη σοβαρότητα.

Αυτό κάνουμε, δεν κοιτάμε να προκαλέσουμε ή να κλιμακώσουμε».

Το όλο ζήτημα περιστρέφεται γύρω από την ανεξαρτησία των Σιχ ή το κίνημα Χαλιστάν. Η Ινδία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον Καναδά ότι υποστηρίζει το κίνημα που είναι απαγορευμένο στην Ινδία αλλά έχει υποστήριξη από τη διασπορά των Σιχ.

Τι είναι το κίνημα Khalistan;

Στην Ινδία, το κίνημα ανεξαρτησίας των Σιχ αποδείχθηκε μια αιματηρή ένοπλη εξέγερση που συγκλόνισε τη χώρα τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Το κίνημα επικεντρώθηκε στη βόρεια πολιτεία Παντζάμπ, όπου οι Σιχ αποτελούν την πλειοψηφία.

Η εξέγερση διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία και καταπνίγηκε από την καταστολή της ινδικής κυβέρνησης στην οποία σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Σιχ μαχητών Jarnail Singh Bhindranwale.

Το 1984, οι ινδικές δυνάμεις εισέβαλαν στον Χρυσό Ναό στο Αμριτσάρ για να διώξουν τους αυτονομιστές που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Στις 31 Οκτωβρίου 1984, η τότε πρωθυπουργός της Ινδίας Indira Gandhi δολοφονήθηκε από δύο από τους Σιχ σωματοφύλακές της. Ο θάνατός της πυροδότησε μια σειρά από ταραχές κατά των Σιχ.

Συνεχίζεται το κίνημα Khalistan;

Στο Παντζάμπ, το κίνημα Khalistan εξακολουθεί να έχει κάποιους υποστηρικτές, αλλά δεν υπάρχει ενεργή εξέγερση στην πολιτεία σήμερα. Κατά τη διάρκεια των ετών, η ινδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι τρομοκράτες Khalistani προσπαθούσαν να επιστρέψουν.

Η κυβέρνηση Narendra Modi έχει επίσης εντείνει την καταδίωξη τρομοκρατών Khalistani και συνέλαβε δεκάδες ηγέτες από διάφορες ομάδες που συνδέονται με το κίνημα.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των αγροτών ενάντια στους νόμους για τη γεωργία το 2020, η κυβέρνηση Μόντι προσπάθησε αρχικά να δυσφημήσει τους Σιχ συμμετέχοντες αποκαλώντας τους «Χαλιστάνι». Υπό την πίεση, η κυβέρνηση Μόντι απέσυρε αργότερα τους νόμους.

Νωρίτερα αυτό το έτος, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν ηγέτη των Σιχ που είχε αναζωπυρώσει τις εκκλήσεις για το Khalistan και είχε προκαλέσει φόβους για βία στο Παντζάμπ. Ο Amritpal Singh, ένας 30χρονος ιεροκήρυκας, είχε τραβήξει την εθνική προσοχή μέσω των φλογερών ομιλιών του. Είπε ότι άντλησε έμπνευση από το Bhindranwale, ανέφερε το AP.

Κίνημα Khalistan έξω από την Ινδία

Με τα χρόνια, η Ινδία έχει ζητήσει από χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβουν νομικά μέτρα κατά των τρομοκρατών Khalistani. Προσωπικά, ο πρωθυπουργός Μόντι έθεσε το θέμα στους πρωθυπουργούς αυτών των εθνών, ιδιαίτερα με τον Καναδά όπου οι Σιχ αποτελούν σχεδόν το 2% του πληθυσμού της χώρας.

Οι διαδηλωτές των Σιχ έχουν επίσης κατεβάσει την ινδική σημαία στην ανώτατη επιτροπή της χώρας στο Λονδίνο. Έσπασαν το παράθυρο του κτιρίου σε ένδειξη θυμού ενάντια στην κίνηση σύλληψης του Amritpal Singh.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας κατήγγειλε τα επεισόδια και κάλεσε τον αναπληρωτή ύπατο αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Νέο Δελχί για να διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση της ασφάλειας στην πρεσβεία στο Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα