Στο Κογκρέσο η έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ για την Κύπρο

Εστάλη την περασμένη εβδομάδα στην ηγεσία του Κογκρέσου η έκθεση που υποχρεούταν να υποβάλλει κάθε 60 μέρες για την Κύπρο ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Την ευθύνη της προετοιμασίας έχει μετά από προεδρικό διάταγμα της 31ης Ιουλίου 2003 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Η τελευταία έκθεση καλύπτει τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2014 κι όπως γράφει στο καλυπτικό σημείωμα η υπογράφουσα αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών, Τζούλια

Φράιφιλντ, «στο διάστημα αυτό οι προσπάθειες για μια συνολική διευθέτησης συνεχίστηκαν, καθώς Ε/κ και Τ/κ άρχισαν τις υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεις για διευθέτηση».

«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Η έκθεση γράφει πως στο διάστημα που καλύπτει συνεχίστηκε η αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ, ενώ καταγράφεται ο διορισμός του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, Εσπεν Μπαρθ Ειντε ως ειδικού συμβούλου του κ. Μπαν για το κυπριακό.

«Οι ηγέτες των Ε/Κ και Τ/Κ και οι διαπραγματευτικές ομάδες καλωσόρισαν το διορισμό Ειντε, όπως και τις προσπάθειές του να επανενεργοποιήσει τις συνομιλίες διευθέτησης, στη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο νησί, μεταξύ 5-8 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια επίσκεψης του κ. Ειντε που ακολούθησε, από τις 16-19 Σεπτεμβρίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να περάσουν σε περισσότερο ουσιαστική φάση οι συνομιλίες και να εξετάσουν προτάσεις του κ. Ειντε για γεφύρωση των χασμάτων σε ουσιώδη θέματα».Η έκθεση παραθέτει και τις συναντήσεις που είχε ο κ. Μπαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «με τους ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ» και τις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν «με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη στις 21 και 26 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Η υφυπουργός Εξωτερικών Νούλαντ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη στις 23 Σεπτεμβρίου και τον Τ/κ διαπραγματευτή Οζερσάι στις 24 Σεπτεμβρίου».Αναφορά γίνεται για τη συνεχιζόμενη συνεργασία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του Μουφτή Αταλάι, τις λειτουργίες δύο σε εκκλησίες στα κατεχόμενα, τη συνάντηση του Ειντε με θρησκευτικούς ηγέτες και στην επίσκεψης Χρυσοστόμου – Αταλάι σε ισλαμικά κοιμητήρια στην Πάφο.Τέλος, αναφέρεται στην ομιλία του πρέσβη Τζον Κόνιγκ στις 25 Σεπτεμβρίου σε τελετή που έγινε για δύο δικοινοτικά προγράμματα εκπαίδευσης 150 γυναικών που χρηματοδοτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα