Στο κενό οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για τους μετανάστες

Στο κενό έπεσαν οι επανελημμένες προειδοποιήσεις του ΟΗΕ προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ότι θα ξεσπούσε η κρίση των προσφύγων.

H ΕΕ και η πλημμύρα των ανθρώπων που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο, καταφεύγοντας στην Ευρώπη, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, δήλωσε χθες Παρασκευή ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ.

Ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διέβλεψε επίσης στις

δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη για την ολοένα εντεινόμενη κρίση ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να διευθετηθεί σύντομα.

Τουλάχιστον 340.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος και πάνω από 2.600 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας. Πολλοί από τους πρόσφυγες φεύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο στη Συρία, που διαρκεί πλέον πέντε χρόνια.

Ο Σιμόνοβιτς σημείωσε ότι ο θάνατος ενός αγοριού τριών ετών από τη Συρία, που πνίγηκε στα ανοικτά της Τουρκίας αφού ένα πλεούμενο με πρόσφυγες ανατράπηκε, έκανε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει την ανθρώπινη διάσταση της κρίσης. Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, τα ΗΕ προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι η κρίση των προσφύγων θα έπληττε την Ευρώπη.

Επιπρόσθετο κονδύλι απο τα ΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη θα διαθέσουν ένα επιπρόσθετο ποσό ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους στην Υεμένη, ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (CERF) του ΟΗΕ συνεχίζει να προσφέρει κρίσιμη χρηματοδότηση "στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, αλλά χρειάζονται επειγόντως περισσότερα κεφάλαια", ανέφερε ο Στίβεν Ο`Μπράιεν, ο επικεφαλής των ΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

"Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει το τίμημα της σύρραξης: οι τέσσερις στους πέντε Υεμενίτες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι", υπενθύμισε ο Ο`Μπράιεν.

Κινητοποίησεις στην ΕΕ

Εξάλλου, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι αναμένει πως από 800 ως 1.500 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στο κέντρο υποδοχής της στην πόλη Νίκελσντορφ, στα σύνορα με την Ουγγαρία, μέσα στις επόμενες ώρες.

"Λάβαμε την πληροφορία από τις αρχές (της Αυστρίας) ότι μπορούμε να περιμένουμε από 800 ως 1.500 ανθρώπους", δήλωσε ο Τόμας Χόρβατ, εκπρόσωπος του ΕΣ στην επαρχία Μπούργκενλαντ της Αυστρίας, η οποία γειτονεύει με την Ουγγαρία.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή της θα αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων χωρίς να αυξήσει τους φόρους σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε σε διάφορες τοπικές γερμανικές εφημερίδες και δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο.

Η Γερμανία έχει καταστεί ο κυριότερος προορισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ για τους μετανάστες που προσπαθούν να σωθούν από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή αλλά και για τους οικονομικούς μετανάστες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μόνο τον Αύγουστο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εισήλθαν 104.460 αιτούντες άσυλο, ένας αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό, ενώ το Βερολίνο αναμένει συνολικά το 2015 έως και 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έναν αριθμό υπερτετραπλάσιο από πέρυσι.

Επίσης, στην Ουγγαρία,το πρώτο από τα περίπου εκατό λεωφορεία που έχει μισθώσει η κυβέρνηση της χώρας για να μεταφέρουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με την Αυστρία έφθασε σήμερα το πρωί στο μεθοριακό φυλάκιο Χεγκιεσαλόμ-Νίκελσντορφ, μεταδίδει το κρατικό ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Το λεωφορείο μετέφερε περίπου 40 μετανάστες που επιβίβασε από το δρόμο καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν στο μεθοριακό φυλάκιο αυτό με τα πόδια.

Πολλές δεκάδες οχήματα βρίσκονται καθ' οδόν μετά την αναχώρησή τους από το σιδηροδρομικό σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης, μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας και της Γερμανίας ότι θα υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουγγαρία παραβλέποντας τους κανόνες της ΕΕ.

Πηγή - ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα