Στο δικαστήριο οι διακινητές των 115 προσφύγων απο τη Συρία

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διαταγμάτων κράτησης τους αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα τρία άτομα ηλικίας 28, 33 και 47 χρόνων οι οποίοι συνελήφθηκαν χθες μετά από στοιχεία και μαρτυρίες που προέκυψαν εναντίον τους ότι εμπλέκονται σε υπόθεση διακίνησης προσφύγων.

Συγκεκριμένα, οι τρεις άνδρες φέρεται να εμπλέκονται στη διακίνηση των 115 προσφύγων που εντοπίστηκαν χθες τα ξημερώματα σε σκάφος το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ βρισκόταν 40 ναυτικά μίλια νότια της Λάρνακας.

Οι 115 επιβαίνοντες στο σκάφος, μεταξύ αυτών

και 35 παιδιά, διασώθηκαν από δύο σκάφη της Εθνικής Φρουράς και ένα της Λιμενικής Αστυνομίας και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λάρνακας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ύποπτοι συνελήφθηκαν χθες με δικαστικά εντάλματα και εναντίον τους διερευνώνται ποινικά αδικήματα όπως η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταναστών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή "Πρωτοσέλιδο" ο Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, επεσήμανε ότι η αστυνομία συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ερευνώνται συγκεκριμένα αδικήματα ενώ θα ληφθούν καταθέσεις. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι πρόσφυγες έχουν πληρώσει πάνω απο τρείς χιλιάδες για να φθάσουν στον προορισμό τους που δεν ήταν ουσιαστικά η Κύπρος.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζήμιχαήλ, μιλώντας στο "Πρωτοσέλιδο" επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες είναι αρκετά συνεργασιμοι με τις αρχές ενώ έχουν καλυφθεί οι ανάγκες βασικών ειδών επιβίωσης.

Σημειώνεται ότι 87 άτομα μεταφέρθηκαν στην Κοκκινοτριμιθιά και 20, που υπέβαλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο, στην Κοφίνου.

Η πλειοψηφία των προσφύγων επιθυμεί να μεταβεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Χάσικος: Η Κύπρος θα βοηθήσει αλλά δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων

Η Κύπρος θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος. Αν η χώρα, στην οποία απευθυνθούν οι πρόσφυγες απορρίψει το αίτημά τους, τότε, σύμφωνα με τους κανονισμούς, διευκρίνισε, θα επιστρέψουν στην Κύπρο.

Η Κύπρος, είπε, λόγω του μεγέθους της, της κατοχής και των οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ποσόστωση, ανέφερε, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η Κύπρος μπορεί να δεχθεί μόνο μέχρι 300 πρόσφυγες.

Παράλληλα, είπε, θα επιδιώξει, στο βαθμό, που αυτό είναι εφικτό, αυτοί να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι για να μπορούν να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην κυπριακή κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα