Στο διάστημα ο πρώτος Τούρκος αστροναύτης (BINTEO)

Έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από πτήση 36 ωρών το διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, το οποίο - μεταξύ άλλων - μεταφέρει τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη.

Το Dragon προσδέθηκε αυτόνομα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το μεσημέρι του Σαββάτου, ωρα Κύπρου.

The @SpaceX Dragon's hatch opened at 7:13am ET today

and four #Ax3 astronauts from @Axiom_Space entered the space station meeting the Expedition 70 crew. More... https://t.co/vNkf9W7e6S pic.twitter.com/oTFIEzADKa

— International Space Station (@Space_Station) January 20, 2024

Ο πύραυλος Falcon-9 με το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο είχε εκτοξευθεί με επιτυχία από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

#Ax3 docked to the space station aboard the @SpaceX Dragon Freedom spacecraft at 5:42am ET today beginning a two-week research and education mission. https://t.co/2cI5bmooqN

— International Space Station (@Space_Station) January 20, 2024

Πρόκειται για εμπορική πτήση της εταιρείας του Ιλον Μασκ που γίνεται έναντι εισιτηρίου αξίας 55 εκατ. δολαρίων (50 εκατ. ευρώ) που κλήθηκαν να πληρώσουν οι χώρες των συμμετεχόντων αστροναυτών.

Η συμμετοχή του αστροναύτη Αλπέρ Γκεζέραβτζι είναι ενδεικτική των φιλοδοξιών της Τουρκίας, με την κυβέρνηση Ερντογάν και τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης να δίνουν ευρεία δημοσιότητα στο γεγονός με έντονα επικοινωνιακή εργαλειοποίηση. Ο Τούρκος αστροναύτης γεννήθηκε στη Σελεύκεια το 1979. Μετά τη γέννησή του, έζησε σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του.Αφού ολοκλήρωσε το πτυχίο του στην Ηλεκτρονική Μηχανική στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας της Κωνσταντινούπολης το 2001, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Wright-Patterson στο Dayton του Οχάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος από τα 13 πειράματα που θα κάνει ο Γκεζέραβτζι για λογαριασμό τουρκικών ερευνητικών ομάδων αφορά στην Επιστήμη των Υλικών, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για αμυντικές και διαστημικές εφαρμογές, ενώ επίσης θα διεξάγει βιολογικά και ιατρικά πειράματα.

Πέρα από τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη, στην συγκεκριμένη αποστολή λαμβάνουν μέρος άλλα τρία άτομα: ένας Ιταλός, ένας Σουηδός (ολοι τους με εμπειρία στρατιωτικού πιλότου στις πατρίδες τους, τις οποίες και εκπροσωπούν) και ένας ισπανικής καταγωγής Αμερικανός, που είναι και ο επικεφαλής της αποστολής και τυγχανει συνταξιούχος αστροναύτης της NASA, ο οποίος εργάζεται τώρα για την εταιρεία που οργάνωσε την ιδιωτική πτήση.

Θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για δύο εβρομάδες, εκτελώντας πειράματα, συνομιλώντας με μαθητές και απολαμβάνοντας τη θέα της Γης από εκεί. Το ταξίδι της επιστροφής τους στη Γη προγραμματιζεται έπειτα από ακριβως 14 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Tεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή - Απειλεί το Ισραήλ με αντίποινα το Ιράν

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Keywords
Τυχαία Θέματα