Στο "μηδέν" το απόθεμα ασφαλείας των τραπεζών από την ΚΤΚ

Στο «μηδέν» ορίστηκε το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας (countercyclical capital buffer rate - CCyB) για τις τράπεζες, όσον αφορά στην περίοδο που ξεκινά την 1η Απριλίου 2017 –και λήγει στις 30 Ιουνίου 2017 από την Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κεντρική καθόρισε

στο 0%, για την εν λόγω περίοδο, το απόθεμα ασφαλείας των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού του κάθε αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος και κάθε κυπριακής επιχείρησης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Κάθε ίδρυμα ή επιχείρηση που υπόκειται στην παραπάνω απόφαση οφείλει να:

i. παρέχει τις επενδυτικές υπηρεσίες διενέργειας συναλλαγών για ίδιο λογαριασμό ή αναδοχής χρηματοοικονομικών μέσων ή/και διάθεσης χρηματοοικονομικών μέσων με δέσμευση ανάληψης και

ii. μην έχει τύχει εξαίρεσης από την ΚΤΚ λόγω του μικρού ή μεσαίου μεγέθους της.

Βάσει των χρονοσειρών που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, η απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) από τη μακροπρόθεσμη τάση του (credit-to-GDP gap) χρησιμοποιώντας τον ευρύ ορισμό πίστωσης είναι -36,8%.

H απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του χρησιμοποιώντας τον περιορισμένο (τραπεζικό) ορισμό πίστωσης είναι -37,2%.

Δεδομένου ότι η απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του είναι μικρότερη του 2% και λαμβάνοντας υπόψη τους επιπρόσθετους δείκτες που αξιολόγησε η ΚΤΚ, ο οδηγός αποθέματος είναι 0% και το αντικυκλικό κεφαλαιϊκό απόθεμα ασφαλείας καθορίστηκε στο 0%.

Εκτός από την απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του (credit-to-GDP gap), η ΚΤ λαμβάνει υπόψη μια σειρά ποσοτικών και ποιοτικών πληροφοριών κατά την αξιολόγηση των συστημικών κινδύνων που σχετίζονται με περιόδους πιστωτικής επέκτασης. Οι επιπρόσθετοι δείκτες που αξιολόγησε η ΚΤ, αφορούν το χρέος του ιδιωτικού μη χρηματοοικονομικού τομέα, την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, την αγορά ακινήτων, την πραγματική οικονομία και τις εξωτερικές ανισορροπίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα