Στην τσιμπίδα του νόμου τρεις περιπτώσεις διαφθοράς στο ΣΑΛ

Ύποπτες επιταγές οι οποίες αντιστοιχούν σε εμβάσματα από συγκεκριμένο εργολάβο σε δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιεί η Αστυνομία.

Η έρευνα είχε ως σημείο εκκίνησης κάποιους διακανονισμούς στους οποίους είχε προχωρήσει το ΣΑΛ από το 2005 μέχρι και το 2011 με εργολάβους έργων αποχέτευσης. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Πολίτης», η έρευνα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο,

ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, στην υπόθεση εμπλέκονται τρία πρόσωπα.

Όπως αναφέρεται, η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Μάιο, με τον Γενικό Εισαγγελέα να έχει στείλει τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δίνοντας οδηγίες για να διεξαχθεί σχετική ποινική έρευνα.

Εκείνο που ακολούθησε τη λήψη των πρώτων καταθέσεων από το ΤΑΕ Αρχηγείου, ήταν η άρση του απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών, συνολικά δέκα ατόμων. Από εκεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκύπτει ότι πρώην υπάλληλος του ΣΑΛ είχε καταθέσεις ύψους 1 εκ ευρώ, ενώ σε δύο μέλη του ΔΣ της προαναφερθείσας περιόδου, βρέθηκαν επαναλαμβανόμενες πληρωμές από 1.000 μέχρι 3.000 ευρώ από συγκεκριμένο εργολάβο. Επιπλέον, σε μέλος του ΔΣ του ΣΑΛ βρέθηκαν περίπου 20 καταθέσεις επιταγών εργολάβου, ενώ σε άλλο μέλος του ΔΣ του ΣΑΛ βρέθηκαν μία ή δύο καταθέσεις επιταγών του ίδιου εργολάβου.

Άρση του απορρήτου σε άλλα πρόσωπα, οδήγησε την Αστυνομία στο να εντοπίσει εμβάσματα εργολάβου σε δύο πολιτικά κόμματα, οι οποίες, ωστόσο, σε πρώτη φάση δεν προκαλούν υποψίες.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ του ΣΑΛ αποτελείται από 20 μέλη, ενώ προεδρεύει ο Δήμαρχος Λευκωσίας. Όσον αφορά την υπό εξέταση περίοδο, ο χειρισμός συμβολαίου ανάμεσα στο ΣΑΛ και συγκεκριμένο εργολάβο, για μέρος του έργου του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στην Ανθούπολη, είχε ανατεθεί σε 4μελή ad hoc επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για τα δύο από τα τέσσερα μέλη της ad hoc επιτροπής έχουν εντοπιστεί τα στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις επιταγών από συγκεκριμένο εργολάβο, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αστυνομία, για ένα από τα τέσσερα πρώην μέλη, δεν έχει καταθέσει αίτημα άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Την ίδια ώρα, δημοσιεύεται πληροφορία ότι ένα από τα δύο πρώην μέλη του ΔΣ, φέρεται να έχει λάβει επιταγή από τον εργολάβο και το 2012, χρονιά κατά την οποία δεν ήταν μέλος του ΔΣ.

Πού κατευθύνονται οι έρευνες

Στο προσωπικό του ΣΑΛ κατευθύνονται οι έρευνες μέχρι στιγμής, με τον πρώην υπάλληλο, στον οποίο εντοπίστηκε 1 εκ. ευρώ, να φιγουράρει ψηλά στη λίστα. Υποψίες, δε, προκαλεί το γεγονός ότι συγγενής πρώτου βαθμού, ήταν υπάλληλος σε εταιρεία συμφερόντων του ιδίου εργολάβου.

Την ίδια ώρα, το ΤΑΕ Αρχηγείου αποκάλυψε και μια επιπλέον περίπτωση επικεφαλής εταιρίας, ο οποίος ενεπλάκη στα συμβόλαια του ΣΑΛ και που φέρεται να απέσυρε αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ στη συνέχει υπέγραφε επιταγές επ’ ονόματί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, οι έρευνες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, με τον φάκελο να αναμένεται να διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω οδηγίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα