Στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε ο ΠτΔ

Οι εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, με έμφαση τη μεταναστευτική ροή στην Κεντρική Μεσόγειο θ’ απασχολήσουν την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βαλέτα της Μάλτας.

Συνάντηση με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Μάλτα. Οι δυο τους, αντάλλαξαν απόψεις για τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Εντωμεταξύ, συνάντηση αναμένεται να έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

To πρόγραμμα της Συνόδου

Κύριος στόχος της Συνόδου είναι η ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι θάνατοι ανθρώπων στις ερήμους και τις θάλασσες. Είναι επίσης, ο μόνος τρόπος για να τεθεί έλεγχος της μετανάστευσης στην Ευρώπη αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, στην ιστοσελίδα της Συνόδου της Μάλτας.

Ενόψει της επερχόμενης άνοιξης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στη λήψη σειράς άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων και να σωθούν ζωές.

Οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν στις 11.00 ώρα Κύπρου.

Ακολούθως, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ θα υιοθετήσουν τη Διακήρυξη της Μάλτας, το περιεχόμενο της οποίας θα αφορά το θέμα της Μετανάστευσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα παρακαθίσει, επίσης, σε γεύμα εργασίας, κατά το οποίο αναμένεται να συζητηθεί η ευρύτερη προσέγγιση της ΕΕ για τη Μετανάστευση, ενώ θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων επί των τελευταίων εξελίξεων στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα