Στην Αθήνα ο ΠτΔ για επαφές με πολιτική και πολιτειακή ηγεσία Ελλάδας

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει στις 10:15 π.μ συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο Προέδρων από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της κ. Σακελλαρόπουλου, τον Μάρτιο.

Ακολούθως, στις 11:00 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες, παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Αναστασιάδης και Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσουν για τις τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών, τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις ευρω-τουρκικές σχέσεις αλλά και τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το οποίο συζητήθηκε το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, Παράλληλα,  θα υπάρξει συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. Αμέσως μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις από τους δυο ηγέτες.

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκος Κούρος.

Να σημειωθεί ότι η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλες θα είναι η πρώτη με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από διάστημα τεσσάρων μηνών, εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας, που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η Σύνοδος πρόκειται να κρίνει την τύχη του Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει έως και τα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, στον οποίο επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η ενίσχυση των χωρών, που επλήγησαν από το lock down στην οικονομία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που θα συνάδουν σε μια νέα μορφή Μνημονίου.

Σύμμαχοι σ’ αυτή την προοπτική είναι τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη του Νότου, που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, με την υποστήριξη της Γαλλίας και  Γερμανίας.

Αρνητική στάση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ναυάγιο την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης διατηρούν οι ισχυροί εταίροι του Βορρά, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Δανία.

Έχει «καθοριστική σημασία» η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο γεωπολιτικά θέματα της Μεσογείου και να παραμείνει αυτή, που θα ελέγχει το μέλλον της, χωρίς να το αφήσει σε «άλλες δυνάμεις», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος, χωρίς να τις κατονομάσει, στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Η περιοχή της Μεσογείου θα είναι, είπε, η πρόκληση των προσεχών ετών, όσο οι παράγοντες κρίσης, που συνδυάζονται εκεί είναι πολλοί, όπως η αμφισβήτηση θαλασσίων ζωνών, οι συγκρούσεις μεταξύ παρόχθιων χωρών, η αποσταθεροποίηση της Λιβύης, η μετανάστευση, η διακίνηση και η πρόσβαση στους πόρους.

Επικαλούμενος το «παιχνίδι νέων δυνάμεων», ο Εμανουέλ Μακρόν υπέδειξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να επανακαθορίσει εκεί τον ρόλο της και τη θέση της, χωρίς αφέλεια και εφησυχασμό.

«Μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική για τη Μεσόγειο» είναι «αναγκαιότητα και επιτακτικότητα» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα