Στην αναζήτηση συμφωνίας στα κριτήρια στο Μοντ Πελεράν

Μέσα σε χαλαρό κλίμα άρχισε στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας η ουσιαστική συζήτηση για τα κριτήρια στο εδαφικό, μιάμιση μόλις ημέρα πριν το τέλος των συζητήσεων επί ελβετικού εδάφους. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μορφή brainstorming. Τουρκοκυπριακές πηγές κάνουν λόγο για ανταλλαγή χαρτών την Παρασκευή.

Με την ελπίδα να προκύψουν οι απαιτούμενες συγκλίσεις στα κριτήρια για να προκύψει παρουσίαση χαρτών, άρχισαν οι συνομιλίες για το εδαφικό στο Μοντ Πελεράν. Τουρκοκυπριακές πηγές, κάνουν λόγο για ανταλλαγή χαρτών την Παρασκευή, κάτι τέτοιο ωστόσο, θα

πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ευρύτερο πρίσμα, καθώς η τ/κ πλευρά θέλει πρώτα να οριστεί ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο το να φτάσουμε στο σημείο αυτό, καθώς εκκρεμεί η συμφωνία επί των κριτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικότερα κριτήρια για τη δική μας πλευρά είναι η διασφάλιση της επιστροφής τουλάχιστον 100,000 προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και η ποσόστωση ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής διοίκησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα δεχθεί ποσοστό πάνω από το 28%, το οποίο θέτει ως οροφή.

Έντονες αντιδράσεις για αναφορές Ακιντζί σε έγγραφο Έιντε

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει πληροφορία που έχει μεταδοθεί, σύμφωνα με την οποία ο Μουσταφά Ακιντζί επικαλείται έγγραφο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, το οποίο όπως υποστηρίζει, δόθηκε στις δυο πλευρές. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ακιντζί, το έγγραφο αυτό περιγράφει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ελβετία. Ο κ. Ακιντζί, υποστηρίζει ότι το έγγραφο αναφέρει ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί ημερομηνία διάσκεψης και μετά να προχωρήσουν σε παρουσίαση χαρτών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιδρά έντονα, καθώς τέτοιο έγγραφο δεν υπάρχει όπως και καμιά δέσμευση για καθορισμό ημερομηνιών και ακολούθως ανταλλαγή χαρτών.

Θετικό πρόσημο στις χθεσινές συνομιλίες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει σχετικά ευχαριστημένη με τη χθεσινή πορεία των συνομιλιών, όχι γιατί έγινε πρόοδος ή έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις, αλλά γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά δέχθηκε να συζητήσει ζητήματα που μέχρι χθες δεν άγγιζε. Σημαντικό ζήτημα το οποίο συζητήθηκε χθες, είναι αυτό της αυτοδίκαιης επιστροφής Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχές.

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο κατά την απογευματινή συζήτηση οι δυο ηγέτες να επιστρέψουν στο περιουσιακό, κάτι που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει σε καμιά περίπτωση, καθώς προτιμά να εξαντληθεί η συζήτηση στο εδαφικό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει ότι "αν ο χάρτης ικανοποιεί και αντικατοπτρίζει τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στο να πάμε σε πολυμερή. Αν θα πρόκειται για κινήσεις τακτικής και ο χάρτης δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφωνηθέντα, τότε δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να πάμε σε διάσκεψη".

Keywords
Τυχαία Θέματα