Σε πολιτικό θέμα μετέτρεψαν τη μεταφορά Νεοκλέους σε Μέλαθρο

Διαστάσεις μείζονος πολιτικού ζητήματος προσλαμβάνει η μετακίνηση στο Μέλαθρον Αγωνιστών στην Παλώδια του δικηγόρου Παναγιώτη Νεοκλέους που έχει καταδικαστεί για την γνωστή υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Σε θυελλώδης κεκλισμένων των θηρών συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου με εντάσεις και διαπληκτισμούς που είχε διάρκεια έξι και πλέον ώρες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δέχθηκε τα πυρά των βουλευτών του ΑΚΕΛ για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, με φόντο και έκθεση που ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης που περιλαμβάνει

και γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Νικολάου υποστήριξε ότι ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και εξουσιών που του παρέχει η νομοθεσία και στο πλαίσιο των ευθυνών και υποχρεώσεων του κράτους, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση του Ιατροσυμβουλίου, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο τα θέματα που σχετίζονται με ασθένειες κρατουμένων προσώπων βρίσκονται πολύ ψηλά και πως έχουν τα ίδια δικαιώματα με το κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας.

Είπε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε σε αυτή την περίπτωση με τη σύγκληση του Ιατροσυμβουλίου θα πρέπει να ακολουθείται και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ασθενών που κρατούνται στις κεντρικές φυλακές, σημειώνοντας ότι τα Ιατροσυμβούλια είναι τα αρμόδια όργανα που μπορούν να κρίνουν το που θα νοσηλευτεί ένας κρατούμενος.

Σέβομαι αλλά διαφωνώ

Ο Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε το σεβασμό αλλά και τη διαφωνία του με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας η οποία ήταν αντίθετη στους χειρισμούς που έγιναν, ενώ ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει συμμόρφωση τόσο με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας όσο με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Νικολάου είπε ότι τόσο η γνωμάτευση όσο και η έκθεση δεν είναι δεσμευτικές «όμως για τον περαιτέρω χειρισμό της περίπτωσης αυτής σίγουρα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το συγκεκριμένο κέντρο δεν ήταν επιλογή του κατάδικου αλλά ήταν το αποτέλεσμα της έκθεσης του 4ου Ιατροσυμβουλίου σύμφωνα με την οποία η νοσηλεία του δεν μπορούσε να προσφερθεί από τα δημόσια νοσηλευτήρια, προσθέτοντας ότι επειδή το ιατροσυμβούλιο δεν έκανε αναφορά στη διάρκεια που χρειαζόταν να παραμείνει για θεραπεία, πολύ σωστά τέθηκε όρος κατά την παραπομπή, ότι η περίπτωση του πρέπει να επανεξεταστεί σε τρεις μήνες από ιατροσυμβούλιο.

Κληθείς να εξηγήσει γιατί συγκλήθηκαν τέσσερα ιατροσυμβούλια για να παρθεί η απόφαση για τον κ. Νεοκλέους, ο Υπουργός απάντησε ότι το πρώτο συγκλήθηκε μετά από αίτημα του κατάδικου μέσω του δικηγόρου του, και το δεύτερο ένα μήνα αργότερα, μετά από επιστολή του δικηγόρου του στο Υπουργείο Υγείας όπου υπέβαλε πρόσθετα πιστοποιητικά και εκθέσεις που αναφέρονταν στην κατάσταση της υγείας του. Το τρίτο ιατροσυμβούλιο, είπε, συγκλήθηκε γιατί ζήτησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κάποιες διευκρινήσεις μετά από τη σύγκληση του δεύτερου ιατροσυμβουλίου, επειδή μιλούσαν για εξωτερική θεραπεία αλλά δεν γινόταν αναφορά στον χώρο που θα έπρεπε να γίνει, ζητήσαμε να μας υποδείξουν το που και τη διάρκεια που θα χρειαζόταν αυτή η θεραπεία.

Ζητά την παραίτησή Ιωνά το ΑΚΕΛ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ζήτησε την άμεση παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης λέγοντας ότι «ο Υπουργός διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο της ευνοϊκής μεταχείρισης κρατούμενου, που περιλαμβάνει παρανομίες, παρατυπίες, υπερβάσεις εξουσιών και διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Κάλεσε τη Νομική Υπηρεσία να επιληφθεί του θέματος των ποινικών ευθυνών που προκύπτουν για όλους όσοι ενέχονται στο σκάνδαλο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενεργήσει προς αποκατάσταση της νομιμότητας, «αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνος στη συντήρηση μιας κατάστασης που παραβιάζει τη νομιμότητα και πλήττει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών».

Η πολιτεία έκανε το καθήκον της

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάποιες ενέργειες έγιναν παράτυπα ή παράνομα, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει και η άποψη της κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν υπήρξε καμιά παρατυπία και πως έγιναν στα πλαίσια της νομοθεσίας.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι «όντως υπάρχουν δύο απόψεις. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι η πολιτεία ανεξάρτητα από τη γνώμη της μιας πλευράς ή της άλλης έκαμε το καθήκον της παρέχοντας στο συγκεκριμένο κρατούμενο εκείνο που προνοεί η νομοθεσία».

«Η μόνη διαφορά κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ότι αντί να τον έχουμε στη Λευκωσία τον έχουμε στη Λεμεσό. Δηλαδή η μόνη διαφορά είναι τα οδοιπορικά μας, αλλά μικρή είναι η ζημιά επί τούτου».

Keywords
Τυχαία Θέματα