Στη Βουλή τέλος Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο για παγκύπριες

Σε κατ` άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων και των κανονισμών για τη λειτουργία των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης θα προχωρήσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να είναι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης,

ο οποίος δήλωσε πως απορρίπτονται ως αβάσιμοι, οι όποιοι ισχυρισμοί ότι δεν προηγήθηκε ο προαπαιτούμενος διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα εγγραφής στα ελληνικά ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των σχολών Μέσης Εκπαίδευσης με κυπριακή ιθαγένεια και ένα γονέα εξ Ελλάδος, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως ενόψει του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει δώσει θεραπεία, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας θα ζητήσει συζήτηση του θέματος με την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί και σε ελλαδικό επίπεδο.

Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εξετάσεων Τέρψα Κωνσταντινίδου σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι με τα νομοθετήματα διαχωρίζονται οι παγκύπριες εξετάσεις, σε παγκύπριες εξετάσεις απόλυσης από τη δημόσια Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου και σε παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Περαιτέρω διευκρίνισε ότι οι εξετάσεις απόλυσης θα γίνονται ανά τετράμηνο και εισάγεται ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας που θα κατευθύνεται με βάση την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων των δύο τετραμήνων.

Εξήγησε ακόμα ότι συζητήθηκε το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας όπως και των θεματοθετών και βαθμολογητών για τις εξετάσεις απόλυσης και εξετάσεις πρόσβασης.

Η κ. Κωνσταντινίδου εξήγησε ακόμα ότι οι εξετάσεις τετραμήνων θα μετρούν κατά 20% έκαστη στον τελικό βαθμό απόλυσης και το 60% θα συγκεντρώνεται από διάφορες άλλες αξιολογήσεις των οποίων θα τυγχάνουν οι μαθητές.

Σημείωσε ότι ο βαθμός απόλυσης δεν θα εξαρτάται μόνο από μία απόλυση και το σημαντικότερο είναι πως με την επιτελική βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας και τη κατά σχολική μονάδα ανάλυση θα παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία επί των αδυναμιών, διάρκειας μίας εβδομάδας το πρώτο τετράμηνο και δύο εβδομάδων το δεύτερο τετράμηνο.

Εξήγησε επίσης ότι η ενισχυτική διδασκαλία του δευτέρου τετραμήνου θα είναι διαφορετική προς όσους θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις πρόσβασης και σε αυτούς που κινδυνεύουν να μείνουν μετεξεταστέοι και διαφορετική, που θα έχει τη μορφή δεξιοτήτων ζωής προς τους αποφοίτους που δεν επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση σε ελληνικά ή κυπριακά πανεπιστήμια, αλλά θα διεκδικήσουν θέσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Είπε τέλος ότι με τις προωθούμενες αλλαγές οι μαθητές θα προετοιμάζονται καλύτερα και θα μειωθούν τα φροντιστήρια.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αποτελεί ντροπή τόσο για το ελληνικό όσο και για το κυπριακό κράτος η μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν απόφοιτοι που έχουν τον ένα γονέα Ελλαδίτη, καθώς υπάρχουν παιδιά που περνούν τις εξετάσεις αξιέπαινα αλλά για τυπικούς λόγους δεν μπορούν να εγγραφούν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Πρόσθεσε ότι κέρδισαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε πλήρη θεραπεία, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει θέμα σε ελλαδικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τους κανονισμούς για το διαχωρισμό των εξετάσεων, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές, που ευχήθηκε να είναι πριν το τέλος Αυγούστου, η Επιτροπή Παιδείας θα προχωρήσει σε κατ` άρθρο συζήτηση ώστε μέσα Σεπτεμβρίου οι κανονισμοί να καταλήξουν στην Ολομέλεια της Βουλής και το νομοσχέδιο να βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα